Nya försäkringskrav kan ge fördubblad kostnad för svenska kärnkraftverk

Nya hårdare, internationella försäkringsregler kan leda till mer än en fördubbling av försäkringskostnaderna för svenska kärnkraftverk. I Sverige avvaktar regeringen att införa de nya reglerna, men flera EU-länder har tröttnat på förseningarna i den internationella överenskommelsen och har nu på egen hand gått vidare och drivit igenom hårdare försäkringskrav.

– De här länderna har väntat otåligt på det här väldigt, väldigt länge, och de ville införa ett bättre skydd för sina medborgare.

Dirk Harbrücker är chef för tysklands atomförsäkringspool, DKVG, alltså ett försäkringsbolag som försäkrar tyska kärnkraftverk och som har många internationella kontakter. Han säger att Spanien, Belgien, Holland och Finland alla på egen hand höjt kraven för hur mycket kärnkraftverk måste försäkras för. Det har de gjort efter att deras regeringar tröttnat på att vänta på de nya hårdare försäkringsreglerna som är flera år försenade och för att de vill erbjuda sina medborgare ett bättre skydd mot kärnkraftsolyckor.

– Helt enkelt för att de vill förbättra försäkringsskyddet för sina medborgare, för dem som skulle kunna drabbas.

I Belgien och Holland är kärnkraftverk nu försäkrade upp till drygt 10 miljarder kronor - vilket är över tre gånger så mycket som i Sverige. De högre försäkringsbeloppen kostar enligt Dirk Harbrücker mer än 10 miljoner kronor per reaktor. För Sveriges kärnkraftverk är hans uppskattning att det skulle betyda mer än en fördubbling av nuvarande försäkringskostnad.

I Sverige har regeringen i flera år hänvisat till att man vill vänta tills alla länder skrivit under de nya, gemensamma försäkringsreglerna. Men Dirk Harbrücker tror inte att de nya reglerna, som den svenska regeringen alltså nu väntar på, kommer att vara färdiga förrän tidigast 2015. Han säger att det inte finns några praktiska problem även för Sverige att i likhet med Spanien, Belgien, Holland och Finland nu gå i förväg och höja försäkringspremierna:

– Det skulle vara tekniskt möjligt, ja. Titta på Finland. Finland har höjt försäkringsnivån till 700 miljoner euro under 2012.