bäckadalsgymnasiet

Program på Bäckadal hotas av nedläggning

2:03 min

Det är fortfarande oklart om hantverkarprogrammet och industriprogrammet på Bäckadalsgymnasiet i Jönköping kommer att starta i höst. Något som oroar lärare och elever på skolan.

I går togs ärendet angående hantverkarprogrammet och industriprogrammet på Bäckadalsgymnasiet upp på politisk nivå, men än så länge finns inget beslut.

Bland annat är det florist-, textil och design- och stylistprogrammet som har få sökande.

– Det känns inte alls bra med den höga kompetens som vi har på våra yrkeslärare i Jönköpings kommun. Risken är om vi tappar dem så kommer de aldrig tillbaka, säger Stefan Claesson, chef för utbildning och arbetsmarknad på Jönköpings kommun.

På till exempel industriprogrammet skulle det behövas runt 50 elever för att programmet ska bära sig själv. I år är det nio elever som har valt programmet som förstahandsval.

– Hantverkarprogrammet har fått ta väldigt mycket stryk av den här nya gymnasiereformen där man inte tror att man blir högskolebehörig. Förr så hade vi dubbla klasser, säger Pia Hultberg.

Textil och designinriktningen på hantverkarprogrammet är helt nedläggningshotat om inte politikerna beslutar att kommunen ska betala för de tomma platserna. Medan industriprogrammet bara hotas att pausas till hösten.

Reporter: Jonatan Nilsson.