Adaktusson: Sverige ska vara med i euron på sikt

1:15 min

Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund presenterade i dag tv-journalisten Lars Aduktusson som kandidat för partiet till EU-parlamentsvalet i nästa års val. Aduktusson, som gick med i KD i dag, säger att han tycker att Sverige på sikt ska gå med i EMU.

– Att jag går med i Kristdemokraterna beror i första hand på att jag tror på den människosyn som Kristdemokraterna bygger sin politik på, säger Lars Adaktusson.

– Det handlar om människors okränkbara värde, att aldrig göra åtskillnad på människor, och se varje person som den unika individ som han eller hon är.

Lars Adaktusson tackar även ja till att kandidera för KD i nästa års EU-parlamentsval, och säger att man måste jobba hårdare med att förankra EU-projektet hos svenska folket. Han anser även att Sverige ska gå med i eurosamarbetet - själv röstade han ja i EMU-omröstningen 2003.

– På sikt tycker jag att Sverige ska vara med i euron. Sedan måste man se att det i dag inte är realistiskt, i dag är det 10 procent av svenska folket som tycker att det är en bra idé.

Kristdemokraterna har i dag en plats i EU-parlamentet och den har förre partiledaren Alf Svensson. Han har meddelat att han inte kommer att kandidera på nytt. 

I helgen förklarade den omstridde partimedlemmen Lennart Sacredeus att han kandiderar. Förra gången fick han inte ens vara med på KD:s lista och partiledaren Göran Hägglund var då motståndare mot att han skulle var med. Nu väljer Hägglund att hämta en toppkandidat utanför partiet som är välkänd för tv-publiken.

– Det finns skäl att vara väldigt glad när Lars Adaktusson ställer upp för Kristdemokraterna. Han har mycket goda förutsättningar för att vinna ett starkt stöd i partiet och utanför partiet, men det är medlemmarna som bestämmer det här i en demokratisk process, säger Hägglund.

Adaktusson säger att beslutet att gå över till det politiska livet varit en process. På frågan om han har han några lik i garderoben svarar Adaktusson så här:

– Journalister är inte guds bästa barn, inte jag heller. Jag har åkt fast för fortkörning, jag har till och med förlorat körkortet för att jag kört för fort. Jag har även betalat svart ersättning till hanterverkare när jag och min fru renoverade en lägenhet, säger Adaktusson.

Lars Adaktusson inledde sin karriär som journalist på den kristna, partipolitiskt obundna tidningen Dagen. Därefter arbetade han under många år som utrikeskorrespondent för SVT bland annat, men blev också välkänd som nyhetsankare och programledare för samhällsprogrammet Agenda.