Jobb i fokus för Socialdemokraterna i ny strategi

1:39 min

Socialdemokraterna prioriterar jobb, utbildning och välfärd i vad de kallar ett Framtidskontrakt, som partiledaren Stefan Löfven presenterar i dag inför partiets kongress om ett par veckor.

Det handlar om de prioriteringar som Socialdemokraterna vill göra nästa mandatperiod 2014 till 2018.

– Vi ska prioritera jobb, utbildningarna och en välfärd som stödjer jobben. Det är det absolut viktigaste, säger partiledaren Stefan Löfvén.

Framtidskontraktet var enligt Löfven en hopsamling av de senaste politiska förslagen som ligger till partiets kongress i april.

Exempelvis förslagen om ett Innovationsråd, en slopad andra sjuklönevecka, krav på gymnasieexamen för unga arbetslösa, ersätta Fas 3 med arbeten med anställningsstöd, specialisera arbetsförmedlingen, allmän förskola från 2 års ålder, inga vinstförbud i välfärden men skärpta kvalitetskrav.

Det är förslag som partiets kongress har möjlighet att påverka; vinster i välfärden är ju ett sånt exempel där det lär bli debatt.

På presskonferensen passade Stefan Löfven också på att kritisera vad statsminister Fredrik Reinfeldt sa i Davos om hur många som arbetade i den svenska industrin.

– Dels så sa han att den svenska industrin inte längre finns, ungefär. Vi har 600 000-700 000 människor som jobbar i industrin, men den finns inte, säger Stefan Löfven.

Stefan Löfven talade också om behovet av ökad export i en global ekonomi och om mer företagsnära forskning och klimatutveckling. Och säger att Socialdemokraterna går till val på en näringspolitik som står mot regeringens näringspolitik.

– De kom i höstas med en innovationsstrategi. Den hade lika mycket konkret innehåll som det är nötkött i en fryst lasagne nu för tiden, säger Stefan Löfvén.

Moderaten och finansutskottets ordförande Anna Kinberg Batra försvarar regeringens politik som Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven kritiserar:

– Stefan Löfven hade i dag chansen att presentera seriösa, konkreta och genomförbara förslag för hur jobben skulle kunna bli fler. Men i stället valde han att upprepa gamla förslag i högre tonläge. Hotet om bland annat 30 miljarder kronor i högre kostnader för jobb och företag är kvar. Det riskerar att slå hårt mot jobb och tillväxt.

-- Det Löfven skulle behöva presentera är hur fler nya jobb skulle kunna skapas och hur han skulle kunna genomföra förslagen i Sveriges riksdag. Men även i dag är det uppenbart att han inte kan eller vill ge svar på de viktigaste frågorna, säger Anna Kindberg Batra.