DO utreder bensinmackar efter Ekots granskning

2:05 min

Ekot kunde i fjol avslöja att bensinmackar över hela landet diskriminerar romer. Och nu kräver Diskrimineringsombudsmannen, DO, svar från de nio stationer som blev anmälda efter vår granskning.

– Vi har fått in de här anmälningarna och bestämt oss för att utreda dem, vilket innebär att vi i ett första skede har skickat anmälningarna till bensinbolagen Statoil och OKQ8 för att få deras synpunkter på anmälningarna.

– Vi har bett dem förklara varför anmälarna inte harkunnat hyra bil, berättar John Stauffer, som är utredare hos DO.

Det var i oktober som vi rapporterade om den omfattande diskrimineringen av romer på landets bensinstationer. 65 mackar ingick i granskningen.

Först fick testpersoner, klädda i traditionella romska kläder, gå in på en station och fråga om de kunde hyra en bil. På 22 av dem blev svaret nej, det fanns inga lediga bilar.

En kort stund senare gick en reporter från Sveriges Radio in på samma bensinmack och ställde samma fråga. Reportern fick då hyra bil direkt.

Finsk-romska Pirjo Lindström var en av de som hjälpte oss att genomföra testerna. Så här sa hon efteråt:

– Man känner sig kränkt och det är otroligt att folk kan titta en i ögonen och ljuga en rakt i ansiktet.

De nio bensinmackar som anmäldes efter vår rapportering finns i Eskilstuna, Solna, Botkyrka, Salem, Stockholm och Luleå.

John Stauffer på DO säger att bevisningen i de här nio fallen är god.

– Sedan kan det finnas motbevisning där det kan förklaras på andra sätt än att det här beror på den romska etniska tillhörigheten, säger han.

Bensinstationer har även tidigare anmälts för diskriminering av just romer:

– Det har då i första hand varit fråga om situationer där man antingen inte har fått tanka eller att man har krävts på förskottsbetalning för att få tanka på ett sätt som andra inte har behövt göra, säger John Stauffer.