Billingen

Energimyndigheten: Det går att bygga vindkraftverk på naturskyddat område

1:30 min

Energimyndighetens förslag om vindkraftverk på Billingen sträcker sig över två naturskyddade områden och ett område som kommer att bli naturskyddat. Myndigheten menar att det går att bygga enstaka verk där.

Matilda Schön vid Energimyndigheten har tagit fram det här förslaget- och hon menar att det går att bygga inne på de naturskyddade områdena.

- Enligt vår bedömning finns det möjligheter rent lagstiftningsmässigt att bygga enstaka verk inne i en del naturskyddade områden, säger Matilda Schön.

Förra veckan kunde  P4 Skaraborg berätta att Energimyndigheten har skickat ut förslag om var man kan bygga vindkraftverk i Sverige och Billingen var ett av förslagen. Förslaget, som har varit uppe tidigare och skapat stor debatt, möttes av kritik även den här gången av Jonny Fagerström som är talesperson för Svenskt Landskapsskydd.

"Vi planerar långsiktigt"
Han tycker att det som Energimyndigheten gör är helt onödigt och att de sträcker sig allt för långt utanför riksintresset för antal terawatt-timmar som ska komma från vindkraft i Sverige. Idag ligger planeringsramen på 30 terawatt-timmar men enligt energimyndighetens förslag så visar de 90 terawatt-timmar.

Matilda Schön vid Energimyndigheten menar att det handlar om långsiktig planering. 

- Vi har ju tagit till lite extra för eventuella bortfall och också för att få en framtidsutsikt för de här riksintressena, vi planerar under ett långsiktigt perspektiv.

Men har ni inte gått utanför ramen då?
- Nej alltså det kan man ju inte säga utan vi har ett förhållande till planeringsramen sen behöver inte det betyda rakt av att det är exakt 30 terawatt-timmar. Det är mycket som ska till innan det verkligen byggs ut, säger Matilda Schön.

Kristoffer Hilmersson