Filmbolagen hotar stämma Piratpartiet

1:16 min

Filmbolagens intresseorganisation Rättighetsalliansen hotar nu att dra Piratpartiet inför domstol. Anledningen är att Piratpartiet försörjer fildelningssajten The Pirate Bay med internetuppkoppling. Om Piratpartiet inte stryper internetuppkopplingen till tjänsten innan den 26 februari kommer Rättighetsalliansen att dra partiet inför domstol, skriver Rättighetsalliansen i ett brev till partiet.

- Det skulle kanske till och med kunna innebära fängelse. Det skulle definitivt kunna innebära att man är ekonomiskt lidande i hela sitt liv, säger Piratpartiets ordförande Anna Troberg.

Konsekvenserna om Piratpartiet vägrar strypa internettillgången till The Pirate Bay kan bli stora. Inte bara för Piratpartiet, utan också för Anna Troberg själv.

Det kan handla om dryga böter, och eventuellt också fängelsestraff om partiet skulle dömas.

Piratpartiet har agerat internetleverantör åt The Pirate Bay sedan 2010 och Piratpartiet visste att det här brevet någon gång skulle komma, säger Anna Troberg.

I brevet pekar filmbolagen på att internetleverantörer tidigare har dömts för att ha gjort tjänsten tillgänglig på nätet. Anna Troberg, däremot, håller inte med. Hon menar att det partiet har gjort är fullt lagligt.

Det svenska piratpartiet har fortfarande inte bestämt sig för hur man kommer agera. Man har till den 26 februari på sig att svara på filmbolagens brev. Svarar man inte innan dess, då kommer filmbolagen att dra partiet inför domstol.

- Man är ganska tydlig i det här brevet att man kommer att ge sig efter partiet och partiets företrädare, det vill säga styrelse och ledning, säger Anna Troberg.

Kulturnytt har sökt Rättighetsalliansen för en kommentar, men inte lyckats.

Morris Wikström
morris.wikstrom@sverigesradio.se