1 000 tjänster försvinner från Volvo Personvagnar

1:26 min

Volvo Personvagnar ska spara ytterligare 1,5 miljard kronor. Det innebär att 1 000 konsulter och tjänstemän ska bort från företaget före årsskiftet.

– Vi tittar väldigt noga på hur vi ska sänka våra kostnader. Innan året är slut kommer vi förmodligen att vara någonstans tusen personer färre, säger Volvos presschef Per-Åke Fröberg.

Avslöjandet kommer från företagets vd i en exklusiv intervju med Sveriges Television. Det är ännu oklart vilka orter som drabbas.

– Den stora delen av det här kommer att vara konsulter. Någonstans runt 700-800 konsulter. Resten är huvudsakligen tjänstemän som vi kommer att ta upp diskussionen om frivilliga uppsägningar med, säger Per-Åke Fröberg.

Volvos presschef Per-Åke Fröberg säger till P4 Göteborg att det i nuläget inte planeras några uppsägningar eller varsel.

P4 Göteborg träffar tjänstemannen Malin Tuström utanför Volvo i Torslanda. Hon är inte så orolig för sin egen del i nuläget.

– Det är tråkigt att vi behöver dra ner så mycket, men vi får hoppas att det blir bättre i längden, säger Malin Tuström.

Magnus Sundemo är ordförande för Akademikeförbundet på Volvo Personvagnar. Han menar att man måste se det hela i ett personligt perspektiv.

– Det är lite så det är att leva i bilindustrin. Det går upp och det går ner. Vi försöker nu hitta en kostym som vi kan bära över tid. Det är alltid allvarligt när man ska bromsa ner någonting, samtidigt så har vi expanderat under de sista åren och vi gör större investeringar än vi har gjort på många år.

Hur har snacket gått under dagen?

– Gör vi detta rätt kanske det kan bli en win-win-situation. Det bygger på frivillighet. Det kanske finns medarbetare som vill ta tjänstledigt för att studera eller som är i närheten av pension. Frivilligheten bygger ju på att det ska vara frivilligt. Och det ser vi som en styrka, säger Magnus Sundemo.

Västekot
vastekot@sverigesradio.se