En föraning om våren kommer redan nästa vecka

Efter en kall och snörik vinter får vi vårliknande väder nästa vecka när mildare luft drar in över Sverige. Det blir plusgrader i hela landet, men den riktiga våren lär vänta på sig.

– Det ser ut som att det blir milt i stort sett ända upp i norr från natten mot tisdagen, och frampå dagen på tisdagen får vi plusgrader i hela landet, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI.

Men det blir temperaturkontraster eftersom nätterna ser ut att bli kalla, och därför är lär den riktiga våren vänta på sig. Den meteorologiska definitionen för vår är att dygnstemperaturen ska vara stigande och ligga mellan 0 och 10 plusgrader.

– Eftersom nätterna väntas bli kalla är det svårt att säga vad dygnstemperaturen kommer att ligga på, säger Lisa Frost.

Det milda vädret med plusgrader kommer att stanna kvar fram till fredag i de södra delarna av landet, medan det i norr svänger om till minusgrader på torsdag.

– Men det blir inte så kallt som det är nu, vi är inne i en mildare period.

Enligt SMHI är det första datumet som får räknas som vår den 15 februari, oavsett hur dygnstemperaturen ser ut. Den regeln kom till för drygt tio år sedan efter att vi haft milda vintrar.

Vi har haft otroligt milda vintrar bara för några år sedan då aldrig blev riktigt kallt, men vi har ju fyra årstider i landet. Vintrarna kan skilja sig åt väldigt mycket, i år har vi ju haft mycket snö och kallt, så det varierar väldigt mycket, säger Lisa Frost.

SMHI:s mätningar visar att våren i genomsnitt normalt brukar komma till Malmö den 22 februari, till Stockholm 16 mars, till Östersund den 11 april och till Kiruna den 1 maj. Men SMHI medger att deras lite torra meteorologiska definition av våren kan skilja sig från ens personliga upplevelse.