Malmö

Tio anhållna efter tillslag mot bluff-företag

1:47 min

Skånepolisen gjorde i går ytterligare ett tillslag mot ett misstänkt bluffakturaföretag. Den här gången var det mot ett företag i Malmö, och tio män är nu anhållna misstänkta för grovt bedrägeri. Företaget har sålt kvittorullar till småföretag.

– Det går ut på att man på ett oseriöst och ganska brutalt sätt säljer "kvittorullar" i stora mängder. En del har inte beställt det, och andra blir lurade eftersom man påstår att det är giftfria produkter, men det är det inte. De innehåller ämnet bisfenol A, säger kammaråklagare Bo Albrektsson.

Företaget, Svensk kvittohandel, håller till ett stenkast från polishuset på Porslinsgatan i Malmö. Tio personer i 20- till 45-årsåldern greps och anhölls i går misstänkta för verksamheten som omsatt hundratusentals kronor.

Misstankarna gäller även verksamhet i tre tidigare företag, som sålt så kallad sökoptimering till småföretag. Genom tjänsten skulle företagen hamna högt upp vid sökningar på nätet, men enligt Bo Albrektsson har säljarna bara sålt luft. Tolv miljoner kronor ska företagen ha dragit in och ha försökt att fakturera ytterligare 19 miljoner. Samtliga män nekar till brott. Den fortsatta utredningen kommer sannolikt att visa att ännu fler är inblandade i bedrägerierna. Det finns däremot ingen koppling till det tillslag som gjordes för en knapp månad sedan mot ett liknande blufföretag med verksamhet i Helsingborg.

Uppemot 5 000 personer har drabbats i den nu aktuella härvan, och Bo Albrektsson tycker att det är viktigt att bekämpa den här typen av brottslighet som ofta slår mot småföretagare.

– Tyvärr så betalar de ofta, för det är människor som har lärt sig at man ska göra rätt för sig. Man vill under inga omständigheter hamna hos kronofogden eller bli föremål för någon inkassoåtgärd, och det är det som många av de här hotar med på olika sätt, säger han.

Hur allvarlig är den här brottsligheten, tycker du?
– Jag tycker att den är väldigt allvarlig. Man utnyttjar den ordentlige arbetaren på ett sätt som är väldigt otrevligt.