HALLAND

Brandmän rycker ut på hjärtstopp

1:42 min

Räddningschefer i länet tycker att IVPA-larm är ett jätteviktigt system. IVPA är arbetssättet där brandmän åker ut på livshotande larm, om de hinner vara på plats innan ambulansen.

IVPA står för I väntan på ambulans och är ett samarbete mellan räddningstjänsten och regionen. I Laholms kommun har man haft det här arbetssättet sedan starten 2007.

-- När det är ett hjärtstopp är tiden jätteviktig, och då finns vi ganska snabbt på plats eftersom att vi är utlokaliserade på många orter i kommunen och länet. Ambulanssjukvården har ju många fler utryckningar och de är stationerade på färre orter, säger Pär-Åke Eriksson, räddningschef i Laholms kommun.


Ungefär hur ofta rycker ni ut per år?

– Vi har legat runt 80 – 100 larm per år, vilket är ungefär två gånger i veckan. Så behovet finns ju, säger han.

IVPA har successivt införts bland räddningstjänsterna i länet. Sist ut var Halmstads räddningstjänst, som var igång fullt ut i november förra året. Där ryckte man ut på 25 larm 2012.


Desto fler larm åkte Räddningstjänsten Väst på, alltså i Varbergs och Falkenbergs kommuner. De hade ungefär lika många IVPA-larm som trafikolyckor, runt 200 per år i de två kommunerna.

I morse hörde vi deltidsbrandmannen Jörgen Johansson i Oskarström berätta det senaste IVPA-larmet de åkte på.

– I det här fallet kom vi sju minuter före ambulansen. Vi har ju sekretess, så jag kan inte säga så mycket om själva fallet. Men det var ett livsavgörande läge, så mycket kan jag säga, säger Jörgen Johansson.


Räddningschef Pär-Åke Eriksson tycker det är viktigt att poängtera att brandbilsutryckning inte ska fungera som en extraambulans.

– Regionen bestämmer vilket antal ambulanser de tycker är rimligt att ha. Utöver det hjälper vi till i de orter som ligger lite längre ifrån, säger han.