- Kinas satsning ett styrkebevis för bilindustrin i Västsverige

7:23 min

Volvos kinesiska ägare Geely satsar på att utveckla framtidens modeller i Göteborg. 200 ingenjörer ska anställas. Satsningen stärker även fabrikerna i Skövde och Floby, säger bilindustriexperten Mikael Wickelgren

– Det är en bekräftelse på att svensk bilindustri har en framtid i Västsverige, menar fordonsforskaren Mikael Wickelgren.

Han anser att satsningen är intressant på flera sätt. Inte minst det faktum att en utländsk ägare väljer att satsa i Sverige istället för att "ta hem" produktion och utveckling.

– När lyckades Sverige senast dra till sig investeringar från utlandet? Geely kunde valt Kina, som troligen varit en billigare lösning. Men här i Sverige finns kompetensen, menar Wickelgren.

Volvos kinesiska ägare Geely ska bygga upp ett forsknings- och utvecklingscenter tillsammans med Volvo i Göteborg, för att utveckla fordonsplattformar och andra nyckelkomponenter, uppger Geelys ordförande.

Det nya centrat ska byggas inom Lindholmen Science Park på Hisingen i Göteborg och kommer att ha runt 200 heltidsanställda ingenjörer, både svenska och kinesiska.