jönköping

"Företag och skola måste hitta en lösning"

7:52 min

Det är få som söker till yrkesprogram, som därför hotas utav nedläggning. Företag och skola måste hitta en lösning på problemet, menar Frida Boklund som är regionchef på Företagarna i Jönköping.

Industri- och hantverkarprogrammet på Bäckadalsgymnasiet hotas av nedläggning. Problemet är att för få söker till yrkesförberedande program.

– Vi vet att de här linjerna är attraktiva ute hos arbetsgivarna, men företagen måste öppna sig för att ta emot unga människor och leverera en postitiv bild av industrin, säger Frida Boklund, som är regionchef på Företagarna i Jönköpings län.

I går menade en lärare på Bäckadalsgymnasiet att den nya gymnasiereformen, som kom 2011, är anledningen. Något som Frida Boklund håller med om.

– Alla måste gå på högskolan och fortsätta studera, det är det enda vi pratar om. Vi pratar inte om företag i länet som behöver kompetensen, förklarar hon.

"En lösning som fungerar för båda parter"

Det är inte bara Jönköpings län som har det här problemet. Utan samma tendens finns i hela Sverige och arbetslösheten för unga ökar. Samtidigt som företagen har svårt att hitta arbetssökande med rätt kompetens.

– Företagen är engagerade men man måste ge och ta från båda håll. Hitta en lösning som fungerar för båda parter, menar Boklund på.

Stefan Claesson, chef för utbildning och arbetsmarknad på Jönköpings kommun, tror att yrkeslärarna försvinner om programmen läggs ned. Frida Boklund håller med honom och tycker att åtgärder måste göras.

– Det finns få bra lärare och få bra maskiner. Man kunde göra en bra utbildningsåtgärd kommunalt, säger hon.