Regeringen i Polen vill införa euron

2:00 min

Polens regering trycker nu på för att landet ska införa euron som valuta. I går godkände det polska parlamentet EU:s finanspakt och i samband med det väckte premiärminister Donald Tusk eurofrågan till liv igen.

Att införa euron handlar inte minst om att Polen ska tillhöra den kärna där de viktiga framtidsbesluten inom EU fattas. Det säger den borgerlige polske utrikesministern Radoslaw Sikorski till Ekot. Han menar att euromedlemsskapet också skulle betyda lägre räntekostnader för Polen.

Det var i samband med parlamentsdebatten om EU:s finanspakt, som nu Polen godkänt, som premiärminister Donald Tusk väckte eurofrågan till liv igen. Han sa att Polen måste nu föra en positiv debatt om att införa euron inom några år. Premiärministern menade också att regeringen ska arbeta för att Polen snabbt ska uppfylla reglerna för att kunna införa euron.

Det är ett känsligt tema eftersom stödet för euron i Polen sjunkit kraftigt under den europeiska skuldkrisen.

Den polske oppositionsledaren Jaroslaw Kachinsky konservativa parti Lag och Rättvisa motsäger sig ett euroinförande. De krävde omedelbart att frågan så småningom måste avgöras av en folkomröstning. Men tuskregeringen tycker att det är upp till parlamentet att besluta om frågan.

– Vi har inte stöd i parlamentet just nu för att ändra konstitutionen, så beslutet kan fattas av nästa parlament, säger Radoslaw Sikorski.

Att Polen med sin stora ekonomi och stora befolkning nu inleder eurodebatten igen välkomnas förstås av övriga euroländer. Men bland polackerna är alltså många numer skeptiska:

– Många som säger nej som Rafael i staden Lapy i östra Polen. Nej till euron för att priserna kommer stiga så mycket då, säger han.

Många företagsledare är dock positiva, som till exempel Vd:n Jazek Klos för teknikföretaget Plum i Bialystok.

– Jag är övertygad om att euron kommer göra oss rikare, säger han.