Valet 2014

Jobbfrågan spås bli hetaste ämnet inför valet

1:30 min

Med ett och ett halvt år kvar till riksdagsvalet är nästan alla värmländska riksdagsledamöter överens om att jobbfrågan blir det hetaste ämnet inför valet. Det visar en enkät som P4 Värmland har gjort.

Vid sidan av riksdagsledamöterna har P4 Värmland även frågat Kristdemokraternas och Sverigedemokraternas förbundsordförande i Värmland, eftersom de partierna inte har någon värmländsk representation i riksdagen i dag. Och svaret på frågan om det hetaste ämnet är tydlig: De flesta tror att arbetsmarknaden hamnar i fokus.

– Utan tvekan kommer jobbfrågan att vara den absolut hetaste, säger Lars Mejern Larsson (S). Han får medhåll av sina fyra partikamrater på Värmlandsbänken, som alla tror att jobben blir den största valfrågan.

Likadant är det bland de tre värmländska moderaterna, Bengt Berg (V) och Erik A Eriksson (C).

– Jag tror att de flesta tänker på sin privatekonomi och situation. Kommer jag att ha ett arbete? Så jag tror att ekonomi och arbete blir de viktigaste frågorna, säger Eriksson.

Även Folkpartiet lyfter fram jobben, tillsammans med skolan. Skolan pekas ut som allra viktigast av Kristdemokraterna, medan Sverigedemokraterna tror på integrationsfrågor. Även Stina Bergström (MP) väljer något annat än jobben, nämligen klimatet.

– Klimatfrågan borde bli den stora valfrågan. Det handlar både om att presentera en politik för att minska koldioxidutsläppen och för att möta de klimatförändringar som ändå blir, säger hon.