Skåne

Här letar inspektörerna hästkött

1:23 min

Just nu samlas mängder köttprover in från svenska butiker runt om i landet, bland annat i Malmö. Efter det uppmärksammade hästköttfusket vill Livsmedelsverket skapa sig en egen bild av den svenska marknaden.

I ett kylskåp på miljöförvaltningen i Malmö står den senaste skörden av halvfabrikat, ett par burkar konserver med bland annat köttsoppa.

– Vi valde köttsoppan eftersom den innehåller nötkött. Vi skickar iväg för att se om det finns spår av hästkött, berättar Micaela Aleman, livsmedelsinspektör.

Hon har just packat ner ett antal prover, väl förslutna i en frigolitlåda som ska iväg till Livsmedelsverket för analys. Micaela Aleman är biträdande avdelningschef på avdelningen för livsmedelskontroll i Malmö.

– Det är viktigt att så fort så möjligt ta prover och analysera dessa. Så vi kan få kunskap om hur omfattande fusket är på den svenska marknaden, säger Micaela Aleman.

Totalt kommer Malmö skicka upp 20 prover från olika butiker till Livsmedelsverket. Där kommer köttsoppan och dom andra produkterna granskas in i minsta detalj tillsammans med ett hundratal prover från butiker runt om i landet.

– Det är viktigt att ta prover så fort som möjligt för att analysera så att vi får kunskap om hur omfattande fusket är, säger Micaela Aleman.

Om en dryg månad får konsumenterna också reda på om Livsmedelsverket hittat några produkter som ersatt det deklarerade nötköttetet med till exempel hästkött. Och även om sannolikheten att köttet skulle innehålla några farligheter är liten, är det ändå viktigt att sanningen kommer fram anser Micaela Aleman.

– Det är jätteallvarligt att konsumenter har blivit lurade. Vill jag inte äta hästkött är det ingen som ska tvinga mig. Konsumenter måste kunna lita på märkningen, säger Micaela Aleman.