Starka protester mot Statens Musikverk

1:07 min

Senaste veckan har kantats av upprop från forskar- och musikerhåll angående nedskärningarna på Statens Musikverk. Hårdast drabbat är som Kulturnytt tidigare rapporterat Musik- och teaterbiblioteket som blir av med en fjärdedel av sin personal.

Idag går också Kungliga Musikaliska akademien, tidigare huvudman för musik- och teaterbiblioteket, ut med en skrivelse riktad till Musikverkets ledning. De kräver en konsekvensanalys av neddragningarna inom biblioteksverksamheten i Stockholm.

- Vi är oerhört oroade att detta kommer innebära stora konsekvenser för hela vårt musikliv. Vi undrar också varför man gör besparingarna på ett enda ställe inom Musikverket, säger Tomas Löndahl, ständig sekreterare vid Kungliga Musikaliska Akademien.

Vad tror du det beror på att det slår mot biblioteket?

- Nej, det är det vi vill att generaldirektören ska tala om för omvärlden.

Musikverkets kommunikationschef Eva Andersson svarar i generaldirektör Stina Westerbergs ställe:

- Vi har prioriterat relevant kompetens i organisationen. Vi har gjort förändringen och vet att vi kommer att hålla samma servicenivå som tidigare.

Så det har varit för många på biblioteket innan?

- Vi måste ha en budget i balans. Vi har tittat var i vår verksamheten vi kan göra det här och ändå behålla service som öppettider och så vidare, säger Eva Andersson.

Isa Andersson

isa.k.andersson@sr.se