Trollhättan

Provsvar slarvades bort – man dog i lungcancer

Mannens provsvar slarvades bort och själv fick han inte reda på vad röntgenundersökningen visade. Nu är han död i lungcancer. Socialstyrelsen har nu fattat beslut om en av de många anmälningar mot vårdcentralen Granngården i Trollhättan som lämnades in under förra året.

Det handlar om en man som avled i lungcancer i höstas, och utredningen visar att hans sjukdom kunde ha upptäckts tidigare.

Mannen sökte läkare när han började få svårt att andas i september 2011. På Granngårdens vårdcentral blev patienten ordinerad medicin, men när han inte blev bättre återvände han till sin vårdcentral. Då fick han en remiss till lungröntgen. Den visade en tydlig förtjockning på ena lungan, och vatten i den andra, men mannen fick aldrig något besked om röntgensvaret.

Det visade sig att det hade blivit liggande på vårdcentralen utan att någon läkare tittat på det.

När mannen blev ännu sämre och sökte vård ännu en gång, fick han till slut en remiss till lungmottagningen på sjukhuset, där man kunde konstatera lungcancer, i mitten av december. Mer än tre månader efter att han sökt hjälp första gången.

Mannen avled under hösten 2012.

Enligt Socialstyrelsens utredning beror slarvet på att mannen träffade en tillfällig läkarvikarie första gången, som inte var kvar på vårdcentralen när patienten skulle följas upp.

Man har också haft dåliga rutiner kring hur man bevakar provsvar och remissvar, och även brister i hur man lämnat information till patienten.

Mannens lidande hade kunnat minskas om cancern upptäckts tidigare, och behandlingen satts in i ett tidigare skede.

Vårdcentralen har nu lovat att förbättra sina rutiner, och därmed anser Socialstyrelsen att det inte är någon risk för att liknande händelser ska inträffa igen.