KRISTIANSTAD

Lång väntan på medicin från apoteken

1:55 min

Eddie Olsson från Everöd behöver tretton tabletter om dagen mot Parkinsons sjukdom. När han går till apoteket för att hämta medicin, slutar det ofta med att han går tomhänt därifrån. Sist fick han vänta länge.

– Jag tror det var tolv-tretton dagar. Är man då är i behov av det och det tar slut så får man gå till vänner och bekanta och låna, och det är ju inte riktigt rätt, säger han.

Eddie Olsson är inte den enda som har problemen att hämta ut sina mediciner på apoteket.

Christine Engdahl berättar att hon för det mesta får vänta tre dagar trots att det finns en regel som säger att det inte ska ta längre än 24 timmar att få sin medicin.

– Det är ju en trygghet man har som människa, att kunna gå till apoteket och hämta ut sin medicin, men så är det inte längre, säger hon.

Därför går vi till ett av de större apoteken i Kristianstad för att se hur många av sina åtta mediciner som Eddie Olssons kan få med sig hem en vanlig dag.

– Hej, hur lång leveranstid har du för att få fram dessa tabletter till mig, frågar Eddie Olsson farmaceuten bakom kassan.

En stund senare kan han lämna apoteket med sex av åtta mediciner.

– Det blev inte så illa, om fyra dagar ska jag få ett besked eller förhoppnings mina tabletter, säger han.

Men Eddie Olsson vågar inte lita helt på att medicinen kommer finnas på plats om fyra dagar.

Johan Wallér, VD på Sveriges Apoteksförening, tycker att 24-timmarsregeln är tandlös så länge den inte gäller leverantörer och tillverkare eftersom apoteken är beroende av dem för att kunna leverera medicin i tid. Därför vill han se en förändring.

– Apoteken måste få möjlighet att ställa större krav på leverantörerna för att faktiskt få saker i rimlig tid. Det är en kedja som måste uppfylla kraven för att kunden ska få sin medicin inom 24 timmar, säger han.

 Josefin Patzauer
josefin.patzauer@sverigesradio.se