Mer rost på de italienska spårvagnarna

1:35 min

Nu visar det sig att det finns fler rostproblem på de italienska spårvagnarna från Ansaldobreda än vad som tidigare varit känt. Och att notan för dem delas av Trafikkontoret och Ansaldobreda.

Förutom balkarna har även spårvagnarnas karosser drabbats av rost. Det är rost som upptäcktes för flera år sedan och som kan komma att kosta ägarna - kommunala Trafikkontoret i Göteborg - upp emot en och en halv miljon kronor att åtgärda.

Andreas Wannebo är konsult och projektledare på Trafikkontoret och berättar om vad man gjorde då rosten upptäcktes.
– Vi började undersöka omfattningen och gjorde i ordning en vagn vet jag. 

De rostbekymrena är åtgärdade då? 
– Nej, det kan man inte säga att de är.  

Rosten, som alltså sitter på spårvagnarnas kaross bakom dom yttre blå målade plåtarna, har upptäckts på vagnar i den första leveransen av 40.

Uppgifter som Västekot tagit del av säger att det kommer att kosta nästan 2,9 miljoner kronor att åtgärda om man väljer att reparera alla 40 vagnar.

Enligt P4 Göteborgs källor har Trafikkontoret gått med på att dela på reparationskostnaderna med Ansaldobreda. Alltså en kostnad på drygt 1,4 miljoner kronor för skattebetalarna. Och just att dela på kostnaderna menar Andreas Wannerbo är något man valt att göra med Ansaldobreda i vissa tidigare fall.
– I något fall har vi gjort det ja. 

Vad den totala notan kommer att sluta på när det gäller att åtgärda rostproblemen både på balkar och karosser är det ännu ingen som vet.

Men när det gäller frågan vem som skall betala reparationerna som är orsaken till varför vagnarna står stilla  idag, allttå rosten på de bärande balkarna så råder det ingen tvekan om det säger Andreas Wannebo.
– Ansaldo får stå för kalaset. Det råder det ingen tvivel om.