Ohlson Wallin ber om ursäkt - ångrar inte verket

1:12 min

Konstnären Elisabeth Ohlson Wallin försvarar i dag sitt fotomontage där hon bland annat framställer drottning Silvia på knä, försökandes sopa ett hakkors under mattan. Hovet anser att verket kränker drottningen och har anmält publiceringen. Ohlson Wallin ber drottningen om ursäkt, men ångrar inte sitt verk.

– Om jag stiger upp på morgonen och känner att jag tycker synd om drottningen, jag tycker synd om Camilla Henemark för att de inte fick en bättre chans här, så måste jag kunna säga: ursäkta för det, säger  konstnären.

– Men däremot ett konstverk som jag har gjort, det har ett budskap om dammiga maktstrukturer i Sverige. Och det är också deras yrken som syns där, så jag försöker skilja på privatperson och yrke här.  

Elisabeth Olhson Wallin kallade till en presskonferens på sin ateljé i Stockholm i dag. Detta efter att hovet anmält publiceringen av hennes verk i fyra tidningar.

I det anmälda fotomontaget kan man se hur kungen och hans vänner äter pizza på en naken Camilla Henemark och hur drottningen står på knä och sopar ett hakkors under mattan.

I Expressen publicerades bilden tillsammans med rubriken "Om detta må vi berätta" - en slogan som ingick i regeringens bok om förintelsen och andra världskriget.

Drottning Silvia anmälde publiceringen till Pressombudsmannen, som inte ansåg att fotomontaget är så kränkande att det går över gränsen för det som kan accepteras i pressen.

Hovet gick då vidare med en anmälan till Pressens opinionsnämnd, där frågan nu behandlas.

Elisabet Ohlson Wallin förklarar att hon har kallat till en presskonferens eftersom hon är bekymrad över anmälningarna. Konstnären tycker att staben runt drottningen borde informera henne om konstens roll i samhället. Och hon tycker att det är fel av kungahuset att anmäla tidningarna.

– Anmälan är väldigt sorglig faktiskt. Då hade det varit bättre om hon hade stämt mig än att gå på tidningarna som gör sitt arbete helt korrekt, säger hon.