Öland

KD-politiker: Vinförsäljning på Öland hotar systembolaget

1:26 min

Öland kommer inte att få något försök med gårdsförsäljning av vin, tror riksdagsmannen Anders Andersson (KD) från Järnforsen. Han säger att det inte handlar om risken för ökat fylleri – istället är det EU som sätter stopp. För om vinodlare på Öland får sälja vin på sina gårdar innebär det att systembolaget försvinner, menar han.

– Skulle vi öppna denna möjlighet innebär det samtidigt att vi skulle tvingas stänga systembolaget i Kalmar,  Nybro, Oskarshamn… och alla i Stockholm också för övrigt, säger Anders Andersson.

Han säger att det är EU-rätten som sätter tydliga spärrar och stoppar all gårdsförsäljning.

Det handlar alltså inte om någon oro för att ölänningar eller besökare ska supa ner sig. Han ser inte heller någon risk för ökat ungdomsfylleri.

Egentligen ser han positivt på gårdsförsäljning om det gick att ordna utan de konsekvenser som han ser för systembolaget.

Anders Andersson säger att som EU resonerar i dag finns det ingen chans att få igenom gårdsförsäljning av vin på Öland – eller någon annanstans i Sverige.

– Jag ser inget hopp förrän de olika EU-länderna är beredda att ge Sverige en dispens. Men hitintills har det varit boväggen, helt nobben på möjligheten att få en dispens från den delen där vi har ett försäljningsmonopol.