Fick läsa om sin egen död i tidningen

1:37 min

I onsdags morse öppnade Nina Rangardt Göteborgs-Posten och möttes av sitt eget namn bland dödsannonserna. Hon har nu polisanmält händelsen med den falska dödsannonsen.

– Jag blev alldeles skakig i hela kroppen. Jag har ett ovanligt efternamn, det är bara jag som heter så. Min första tanke var att det här händer inte och att jag måste ringa mamma, men jag kunde inte ringa henne för jag visste att då skulle jag börja gråta, säger Nina Rangardt.

Till Ninas mamma Eva Rangardt kom kondoleanssamtalen under hela onsdagen.

– Vänner till Nina, bekanta till mig har ringt. Det var en helt otroligt fruktansvärd dag. Jag tyckte det var så horribelt, det var så groteskt, vem kan göra en sådan här sak? Och hur har den kunnat komma in i tidningen? Jag känner att GP är en medbrottsling till den här personen som har gjort detta, säger Eva Rangardt.

Annonsen hade skickats in via tidningens hemsida, i Ninas pappas namn. Sedan hade en kvinna ringt in och utgett sig för att vara Ninas syster, som bekräftade dödsfallet.

– Hur vet de hur min syster låter? Hur vet de att det är min syster? Det måste finnas något sätt man ska bevisa att personen faktiskt är död. Vem som helst kan ringa in och bekräfta, säger Nina Rangardt.

Göteborgs-Posten fälldes 2007 av Pressens opinionsnämnd för exakt samma sak - man hade publicerat en falsk dödsannons för en ung kvinna. Nina Rangardt har polisanmält händelsen, och ger inte mycket för den rättelse GP satte in följande dag.

– Jag tycker att det är ytterligare ett hån mot mig och min familj. Att något i annonsen är fel kan lika gärna betyda att de skrivit fel dödsdatum, fel födelsedatum eller vad som helst.

P4 Göteborg har sedan i torsdags sökt ansvarig chef för privatmarknad på Göteborgs-Posten, men hon vill inte ge någon kommentar.
Men tidningens chefredaktör Cecilia Krönlein menar att man blivit utsatta för ett osedvanligt raffinerat bedrägeri och att man har en dialog med den drabbade familjen.
- Och av respekt för dem har jag inga andra kommentarer, säger hon. Vi har ett ansvar och vi har rutiner, som vi har följt i det här fallet, men det är ett osedvanligt raffinerat bedrägeri som inte hör till vanligheterna.

Kan detta hända igen?
- Man kan aldrig säga aldrig, men vi gör vad vi kan för att verkligen täppa till så det här inte händer igen, säger Cecilia Krönlein.

Hanna Sandgren
hanna.sandgren@sverigesradio.se