Piratpartiet i strid om Pirate Bay

8:04 min

Inom de närmsta timmarna kommer striden om världens största fildelningssajt The Pirate Bay att ta fart igen. Piratpartiet som i dag är med och levererar nät till sajten har till i morgon på sig att sluta med det - annars går antipiratorganisationen Rättighetsalliansen till domstol.

– The pirate bay är världens största fildelningssajt. Personerna bakom sajten är dömda ända upp i Högsta domstolen, tjänsten är fortfarande uppe och fortsätter att skada kreatörer. Då får vi gå på nästa steg. Det är att gå på dem som möjliggör att The Pirate Bay ligger på nätet, och det är deras internetleverantörer säger Sara Lindbäck som är jurist på Rättighetsalliansen.

Men det är inte vilken internetleverantör som helst som antipiraterna hotar med domstol. I det här fallet är det svenska Piratpartiet en av internetleverantörerna och levererar access till Pirate Bay.

– Det här är som att göra posten skyldig för vad som skickas i brev och paket säger Anna Troberg, ordförande i Piratpartiet.

Enligt henne rustar partiet för strid men om det sker via domstol eller om det är genom att flytta The Pirate Bay till andra nätleverantörer avgörs först de kommande timmarna.

– Det beslut som vi fattar om det här kommer att avgöra stora delar av partiets framtid och potentiellt avgöra framtiden för vissa personer i partiet. Men vi kommer ta fighten, vi har inte bestämt om vi ska ta den i rättegångssalen eller om vi ska ta den utanför, men vi kommer definitivt inte sitta still och tiga.

I filmen TPB AFK berättade nyligen en av personerna bakom sajten hur han valde att lägga sajten under Piratpartiet för att ge den politisk immunitet. En rättprocess skulle kunna gynna Piratpartiet när det handlar om uppmärksamhet inför nästa års val. Men det skrämmer inte Rättighetsalliansens jurist Sara Lindbäck.

– Vi startar den här processen mot internetleverantörerna. I det här fallet har Piratpartiet en bisyssla som internetleverantör så det har överhuvudtaget inget med deras politik att göra. Det är ingen fribiljett att medverka till brottsliga handlingar bara för att man gör det under ett politiskt partis namn.