Refused får regeringens pris - sågar deras politik

1:23 min

När hardcore-bandet Refused i dag fick ett hederspris av regeringen för att ha satt Sverige på kartan passade de på att såga den borgerliga regeringens politik. Istället hyllade de socialdemokratin.

– Vet de vem de ger det här priset till, frågade Dennis Lyxzén när bandet tog emot priset i dag på Utrikesdepartementet.

– Det var ju skojigt att höra Ewa Björling stå och credda oss för att vi var revolutionära. Det kanske inte är det hon gör dagligen, säger David Sandström.  

"Refused har lärt många i världen att stava till Umeå och är kanske den svenska grupp som haft störst musikaliskt inflytande internationellt vid sidan om ABBA.", stod det i motivering.

Men handelsministern såg besvärad ut när hon delade ut priset till gruppen. Dennis Lyxzén och David Sandström började nämligen att såga den borgerliga regeringens politik.

– Jag har svårt för att polisen jagar papperslösa i tunnelbanan. Man får en klump i magen. Det här kan inte vara det Sverige jag växte upp i, säger David Sandström.

De kallar också regeringens politik för "fientlig för kulturarbetare".  

– Det är ganska fräckt egentligen att dela ut ett pris till något de håller på att slå sönder, säger David Sandström. 

Bandmedlemmarna i Refused uttryckte också kritik mot svensk vapenexport, men handelsministern håller inte med om kritiken. 

– Jag tycker att det är viktigt att också kunna finnas i svåra länder för att våra svenska företag ska vara där och faktiskt vara goda förebilder,  säger Ewa Björling.

Nu har ju ni regerat ett tag, innan dess var det ju socialdemokratin som fostrade Refused. Vilka är det som står här om 15 år och tackar Moderaterna?

– Det är oerhört svårt att säga i dag. Alla är ju på ett sätt sin tids barn. Vi ser ju att vi också i dag har enorma musikframgångar, säger Ewa Björling.