Skolinspektionen varnar

20 000 riskerar att aldrig få ett jobb

1:27 min

20 000 unga i åldrarna 16 till 19 år riskerar att aldrig få ett jobb. Det varnar Skolinspektionens chef Ann-Marie Begler för. I dag fick regeringen en utredning av henne med förslag på sätt att få unga att antingen börja plugga igen eller jobba.

Joseph Gashi går på folkhögskola via arbetsförmedlingen, för att plugga upp hans hjärna som han själv säger. Han har länge stått utanför både arbete och studier.
– Vilket jobb jag än får, jag tar det för jag behöver det. Även om det är att plocka hundbajs från gatan - jag gör det. Jag behöver ett jobb. Det är skitsvårt. Jag har levt i 21 år och har aldrig aldrig aldrig aldrig gått på en jobbintervju. Jag vet inte ens hur det går till.

Han gick aldrig på gymnasiet och det tycker Skolinspektionens chef Ann-Marie Begler att kommunerna borde jobba mer med. När någon hoppar av gymnasiet ska kommunerna söka upp personen och erbjuda åtgärder. Men ibland är ändå plugget inte ett alternativ. Så var det för Soran Korshid
– Jag är ingen skolmänniska överhuvudtaget. jag har ADHD, jag har ADD, jag har dyslexi, massor, så fort jag hör prov så går jag ut ur klassen. Jag klarar inte av att vara i klassen för det mesta.

I det läget ska kommunen se till att personen får kontakt med arbetsförmedlingen, tycker Ann- Marie Begler. I dag lämnade hon en utredning till regeringen om unga som varken jobbar eller pluggar. För att korta tiden i sysslolöshet föreslår hon t.ex. att personer under 18 också ska få ekonomisk ersättning när de är aktiva i insatser på Arbetsförmedlingen. Ann-Marie Begler uppskattar att det i dag finns det cirka 20 000 ungdomar mellan 16 och 19 år som riskerar att aldrig få ett jobb.
– Så jag har bara lyckats komma på en enda arbetsintervju. Jag har gjort VVS-utbildning, jag har gjort slaktutbildning, frisörutbildning i Bukarest och truckutbildning i Göteborg. Jag vill bara få ett jobb. komma ut på jobbmarknaden.