Spanjorerna börjar få nog av fiffel och båg

2:01 min

I dag inleds förhören med den spanske kungen Juan Carlos svärson, Iñaki Urdangarín, som misstänks för korruption. Härvan är bara en av flera och spanjorerna börjar få nog.

Svärsonen Iñaki Urdangarín har sedan ett år raderats bort från det spanska kungahusets hemsida. Domstolen på Mallorca har frusit hans tillgångar.

Men en riklig e-postskörd, som spanska tidningar nu har publicerat, pekar på att kung Juan Carlos inte alls tagit avstånd från honom, utan stöttat honom med kontakter för andra affärsuppdrag.

Korruptionsmisstankar i kungafamiljen är inte de enda. Spaniens premiärminister Mariano Rajoy offentliggjorde nyligen sina skattedeklarationer i ett försök att rensa bort misstankar om, att han hade fått pengar svart varje månad. Oklara turer kring feta bankkonton och olagliga betalningar till hans parti PP, gör att Rajoy inte går fri från korruptionsmisstankarna i många spanjorers ögon.

Den ekonomiska krisen håller på att leda till ett helt nytt synsätt i Spanien, säger Helene Olsson, som levt över 30 år i Barcelona. Spanjorerna accepterar inte längre det fusk, som alltid varit självklart.

– Det är väldigt vanligt att man har med sig fusklappar till examen i skolorna, den som inte har det är ovanlig. Barnen blir uppfostrade till att fuska från tidig ålder, säger Helene Olsson.

Helene Olsson har tampats med sina egna barn. Det är också vanligt att fuska med intyg, säger hon, och att skriva falska CV:n.

– Det är förhållandevis mycket skattefusk och i och med att momsen har höjts i Spanien tycker många att det är för mycket och lönsammare att jobba svart - det är något alla tycker är helt okej, säger Helene Olsson.

Med skyhög arbetslöshet, sänkta löner och en regering som kräver stora uppoffringar ekonomiskt, så förändras nu Spanien och tankegångarna hos spanjorerna, hävdar Helene Olsson.