Mångdubblad vinst till företag som driver asylboenden i Örebro län

1:34 min

Det är lönsamt att hyra ut hus som asylboende. Jim Hoppes företag som driver asylboendena Gärdshyttan utanför Askersund och Ritas hotell i Ställdalen har på ett år mångdubblat sin vinst. Han anser att företagets storlek spelar roll för rekordresultatet.

- Genom att man gör ett bra arbete. Man ska inte glömma att varför det blir en sådan här vinst det är därför att vi är en stor aktör, säger Jim Hoppe.

Jim Hoppe äger genom sina bolag Sellpower och Åtorps Herrgård bland annat Gärdshyttan utanför Askersund och Ritas hotell i Ställdalen. Båda anläggningarna hyrs ut för skattepengar till Migrationsverket som asylboende.

Båda företagen är mycket lönsamma. Sellpower har fyrdubblat sin vinst på ett år. Enligt senaste årsredovisningen så har vinsten före skatt ökat från 1,2 miljoner kronor till drygt fem miljoner kronor på ett år. I dotterbolaget Åtorps herrgård har vinsten mer än fördubblats under samma tid.

Jim Hoppe är ensamägare i båda bolagen och får i år en aktieutdelning på en miljon kronor. Hur mycket han fått i lön vill han inte svara på.

- Den redovisningen får du i slutet på året. Den har jag inte framför mig här idag, utan du får vänta till min deklaration kommer ut i slutet på året, säger Jim Hoppe.

Fredrik Bengtsson är presschef på Migrationsverket och förklarar bakgrunden till de affärsmöjligheter som asylbranschen erbjuder.

- I den situtationen vi befinner oss och har gjort under en längre tid så är det tillgång och efterfrågan som styr priset. Och i det läget så naturligvis blir många av de här boendena dyra eftersom alternativet är att låta folk bo på gatan, och det är inget alternativ, säger Fredrik Bengtsson.

Maria Elisson
maria.elisson@sverigesradio.se