Nässjö

Snöskulptörer får inte göra fel

1:29 min

Det har blivit en tradition med snöskulpturtävling i Nässjö. I dag - för fjärde året i rad - samlades tävlande på Stortorget.

– Det här ska bli en liten balansakt med tv-apparater, berättar Vincent Vikander och Kim Bertilsson, som har sågar och knivar för att skulptera fram sina snöskulpturer.

Det gäller att inte göra fel?
– Ja, verkligen, man har bara en chans på sig, det är svårt att limma.

Det kalla vädret i Nässjö i dag är perfekt för att göra snöskulpturer. De tävlande får skapa fritt utifrån ett stort snöblock som fraktats till Stortorget - fint packad snö från Stinsens arena.
– Det är skrapet som ismaskinerna får med sig efter varje gång de spolat, så den är ju helt fri från grus och sand och smuts så den blir väldigt hård och ren, säger Lasse Stridh, Nässjö kommun.

Klockan sju i morse gick starten för dom tävlande och de slåss om en pokal och 5 000 kronor i prispengar. Skapelserna får stå kvar och pryda torget tills de smälter bort.

Men Lasse Stridh från kommunens evenemangsgrupp är lite besviken i dag. Många som skulle tävla i dag hoppade av tätt inpå tävlingen. Så det är inte många tävlande på plats. Trots det lovar han att det blir en ny tävling nästa år.
– Vi ska ha femårsjubileum nästa år!