Osäkert om Norge ställer upp om Sverige angrips

1:53 min

Vid ett angrepp förväntar sig Sveriges ledning hjälp från andra länder med försvaret, men Norges försvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen vill inte utlova någon hjälp.

– Vi har inte i Norge något försvar som kan bistå andra områden än vårt eget territorium och i samarbete med andra Nato-länder och det måste vi vara tydliga med, säger Norges försvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Det är alltså de egna omådena som det norska försvaret kan skydda och det sker i samarbete med Nato.

I den svenska försvarspropositionen slås fast att vi förväntar oss våra grannländer ska vara beredda att hjälpa oss precis som vi är beredda att hjälpa dem och Sverige ska därför både kunna ge och ta emot militär hjälp, något som tagits upp inte minst i samband med debatten om att Sverige bara kan försvara ett område i en vecka och sedan behöver hjälp.

Men Anne-Grete Strøm-Erichsen, som i veckan besökte Stockholm, är tydlig med är det är Nato som hon litar på om det skulle bli en kris.

– Sverige är vår goda granne. Men vi måste vara tydliga med att vi är Nato-medlem och det är där vi har vår främsta försvarsallians och det är den vi kan lita på om krisen skulle komma.

Sverige är en god granne och Sverige och Norge kommer säkert samarbeta och ställa upp för varandra vid en kris, enligt Anne-Grete Strøm-Erichsen. Men några militära löften ger hon inte. 

– Vi är goda grannar och ställer upp för varandra. Men alliansen är väldigt tydlig.

Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen har tidigare gett samma besked, antingen är man med i en allians eller inte och Sverige är inte medlem.

Men Sveriges försvarsminister Karin Enström tror ändå på någon form av hjälp ifall det skulle bli aktuellt.

– Jag har väldigt svårt att se att alla andra skulle stå passiva om vi skulle drabbas, precis som om Finland skulle drabbas eller Norge eller Danmark skulle drabbas, säger försvarsminister Karin Enström.

Så vi får leva på den förhoppningen?

– Det är mer än så. Vi har ett bra och djupt samarbete och vi är goda grannar.