"Folklig tsunami" i krisens Spanien

Tiotusentals människor protesterade på lördagen mot ekonomiska nedskärningar och korruption i Spanien. Protesttågen gick under parollen "Medborgerligt tidvatten".

Massprotester mot ekonomisk kris och svångremsåtgärder avlöser varandra i Spanien. Nu deltar även låssmeder och brandmän genom att vägra hjälpa till vid vräkningar.

En rad organisationer har ställt sig bakom initiativet till massprotester, som kallas Marea Ciudadana ("Medborgerligt tidvatten"). Bara i Madrid skulle fyra protesttåg sammanstråla under lördagskvällen.

De valde att demonstrera i dag den 23 februari eftersom datumet har symbolvärde som årsdag av ett kuppförsök 1981, några år efter Francodiktaturens fall.

– Demokratin är hotad i dag också. Det är en finansiell kupp som pågår, sade Paco Segura, talesman för miljöorganisationen Ecologistas en Acción.

David Ormaechea, ordförande i låssmedernas förbund, har förklarat varför han och många kolleger nu vägrar handräkning när skuldsatta ska vräkas och utmätningsmän möts av låsta dörrar:

– Det förstörde familjers liv och vi fick agera bödlar.

I tisdags kallades brandmän in för att bidra vid vräkningen av en 85-årig kvinna i La Coruña. En folkmassa protesterade - och brandmännen vägrade att hjälpa utmätningsmännen. Vissa anslöt sig till och med till demonstrationen.

På samma sätt har brandmän agerat i Katalonien och i Madrid.

– Vi hjälper människor i nödsituationer. Det är motstridigt att hjälpa bankerna som försätter människors liv i fara genom att vräka dem, säger Antonio del Río, facklig företrädare i Katalonien.

TT