Herrljunga

Projekt för seniorsäkerhet

1:28 min

Ett ideellt projekt för att öka säkerheten hos äldre och ensamboende på landsbygden har startats i Herrljunga. Det var efter att en 95-årig kvinna blivit rånad i sitt hem i somras som projektledaren Stellan Åström kom på idén med Seniorsäkerhetsgruppen.

– Efter den händelsen är det många äldre som har hört av sig, och varit bekymrade. Jag har gått och tänkt på det här ett tag, och vad vi skulle kunna göra, säger Stellan Åström. 

Han fick idén om att försöka få ihop en arbetsgrupp som kunde vara intresserade av att arbeta med trygghets- och säkerhetsfrågor för äldre.  

– Det blev representanter från PRO, SPF, Herrljunga kommun, polismyndigheten, jag själv, och även min hustru som är geriatriksköterska, så vi även kan täcka det medicinska.  

Stellan Åström har många års erfarenhet av att ha jobbat med säkerhetsfrågor på landsbygden. Hans mål med Seniorsäkerhetsgruppen är att kunna erbjuda en mötesplats där man kan komma och få tips och råd om säkerhet, samtidigt som den ska fungera som ett stöd som man kan vända sig till ifall man är orolig eller har sett något misstänkt.

- Vi på landsbygden är vana vid att inte låsa dörren om oss, vi har känt oss trygga i alla tider. Men det har ändrats på senare år, den tryggheten finns inte längre, säger Stellan Åström

Reporter: Sanna Thorén