GULLSPÅNG

Bönder arga efter flytt av vargar

1:44 min

När Naturvårdsverket beslutade att släppa ut två vargar i Tivedens naturreservat startade de samtidigt ett krig mot bönder med betesdjur. Det anser Lantbrukarnas riksförbund i Gullspång.

– De försöker få bort oss djurägare från området, säger Bo Hagström som är LRF:s kommungruppsordförande i Gullspång.

– Det är det som är kontentan när de transporterar hit vargarna och försöker få till ett vargrevir. Det menar vi på är ren krigsföring mot oss lantbrukare i området.

P4 Skaraborg berättade tidigare i veckan om det vargpar som fångats in i Norrbotten och flyttats till Tivedens naturreservat. Det är två unga vargar som invandrat från Finland.

Finsk-ryska gener

Syftet med flytten är enligt Naturvårdsverket dels att få bort dem från områden där det i maj sker renkalvning. Dels också att tillföra nya gener till den svenska vargstammen. Vargarna kommer från den finsk-ryska populationen, och har enligt Naturvårdsverket bra gener.

Men nu riktar LFR i Gullspång skarp kritik mot Naturvårdsverket, som enligt dem inte har informerat lantbrukarna om vargarna som nu flyttats till Tiveden.

– Det gör ju inte att förståelsen för vargpolitiken blir bättre, när vi blir pådyvlade vargar som vi inte vet någonting om, säger Bo Hagström.

Bo Hagström säger att bönderna runt Tiveden är oroliga för att vargarna ska ge sig på deras betesdjur. Och de kommer inte att dra sig för att skjuta vargarna om de kommer i närheten av djuren.

– Vi har full rätt att bedriva skyddsjakt mot dem. Vi har rätt att försvara våra djur.