Klusterbomber och stank av lik - Syriens vardag

2:36 min

I Syrien fortsätter attackerna mot civila. Vår utsände blev själv vittne till hur regimens attackplan släppte klusterbomber över ett civilt bostadsområde i Aleppo.

Först: nästan som var som helst. Försäljare på gatorna, människor i klungor, nästan uppsluppna. På några sekunder ändras hela stämningen: folk på helspänn, aggressivitet och panik.

Stridsflygen, som getingar på himlen, omöjliga att träffa från marken, släpper sin dödliga last över bostadsområden. Spåren på den klarblå himlen som små molnsvansar: klusterbomber. En ljusaktig rök stiger efter att de fallit till marken. I just de här attackerna dog åtta människor. En vanlig dag i Aleppo.

Men läget här börjar bli än mer desperat, brist på mat, pengar och inte minst säkerhet tär på psyken. Min medhjälpare berättar att han aldrig sett staden så spänd och dolt aggressiv som i dag.

Varje kvarter vittnar om krigets kraft.

Raserade flerfamiljshus, brutalt sönderkrossade. Bland rasmassor skor och kläder: en nalle. I de minst förstörda husen bor familjer kvar. Tvätt hänger på balkonger, samlar damm från bombattackernas betongkrossande.

Många är ändå de som valt att stanna. En stank av trasiga avlopp ligger över staden, i raketraserade byggnader tränger fortfarande lukten av lik in, så där härsket, sött nästan tjockt.

I utkanten av Aleppo bara två kilometer från fronten har människor bosatt sig i  ett industriområde. Hit når ingen hjälp fram och här bor en tandlös kvinna med sin familj, vi har ingenting säger hon.

– Vi har ingen, mat, inga mediciner, inget vatten. Det händer att Fria Syriska armén kommer förbi med förnödenheter, men det räcker inte på långa vägar.

Hon vet inte vad som hänt med hennes hus, kanske är det plundrat, kanske förstört. Hon vet inte när hon kan återvända, men hon känner sig ganska trygg här, säger hon.

Några timmar senare utsätts industriområdet av en attack från luften. Här finns inga soldater, bara civila, de allra flesta kvinnor och barn. Ingen dödades i attacken, några skadades, men det var ytterligare en i raden av attacker mot civila. Ytterligare en i raden av attacker mot de som själva inga vapen har, de syriska kvinnorna, de syriska barnen.