Oscar till filmen "Searching for Sugar Man"

0:34 min

Svenske Malik Bendjelloul fick en Oscar för "Searching for Sugar Man". "Oh boy! Tack så mycket", jublade han. Ytterligare två svenskar prisades i ljudklassen. "Argo" fick pris för bästa film.

Den svenske filmaren Malik Bendjelloul fick en Oscar för "Searching for Sugar Man" i dokumentärfilmsklassen vid galan i Los Angeles.

Det är första gången sedan 1984 som en svensk film belönas med en Oscar. Då var det Ingmar Bergmans "Fanny & Alexander" som kammade hem hela fyra priser, bland annat för bästa icke engelskspråkiga film.

– Jag tror juryn tyckte om filmen just för att den har en självbespegling för underhållningsindustrin, säger Roger Wilson, filmkritiker på Sveriges Radios Kino.

– Det här är enormt stort för Malik Bendjelloul, han kommer att överösas av erbjudanden, säger han i Kulturnytt i P1.

"Searching for Sugar Man" berättar den osannolika historien om den amerikanske musikern Sixto Rodriguez som utan att veta om det var en superstjärna i Sydafrika. Hans musik piratkopierades och blev betydelsefull för vita anti-apartheidaktivister, som trodde att musikern var död. I själva levde Sixto Rodriguez ett anonymt och tillbakadraget liv i Detroit.

Filmen är regissören Malik Bendjellous långfilmsdebut. 35-åringen från Ängelholm har bland annat tidigare arbetat för Sveriges Televisions kulturprogram "Kobra".

Malik Bendjelloul fick ta emot priset ur superstjärnan Ben Afflecks hand, 03.44 på måndagsmorgon, svensk tid, tillsammans med sin brittiske medproducent Simon Chinn.

– Oh boy! Tack så mycket. Tack till Akademin och tack till en av de bästa sångarna någonsin, Rodriguez, sade Malik Bendjelloul, som även passade på att tacka bland annat Sveriges Television och Svenska filminstitutet förutom sina vänner och familj, i sitt tacktal i Dolby Theater i Los Angeles.

När Oscarsgalan drog igång i Los Angeles natten till måndag gick det första priset till Christoph Waltz, som belönades för bästa manliga biroll i filmen "Django unchained".

Det är andra gången österrikaren tar hem en gyllene statyett. 2009 belönades han med samma pris för "Inglourious basterds", även den regisserad av Quentin Tarantino.

Temat för kvällen är "musik i film" och inledningen av Oscarsgalan gav prov på det.

Kvällens värd, komikern Seth MacFarlane som gärna driver med allt och alla, inledde galan med att bland annat sjunga en kuplett om hur många filmstjärnors nakna bröst han sett.

Flest Oscarsnomineringar när kvällen startade hade Steven Spielbergs "Lincoln", hela tolv stycken. Bland annat för bästa film, bästa regi och bästa manliga huvudroll till Daniel Day-Lewis.

Ang Lees "Berättelsen om Pi" har plockat åt sig elva nomineringar. Därefter följer David O Russells "Du gör mig galen!" och Tom Hoopers "Les Misérables" med åtta nomineringar vardera.

Priset för bästa animerade kortfilm tilldelades "Paperman", medan motsvarande pris i långfilmsklassen gick till datoranimerade "Modig", filmbolaget Pixars första film med en flicka som hjälte.

"Berättelsen om Pi", filmatiseringen av Yann Martels roman med samma namn, tog hem två priser tidigt på galan, för bästa foto och visuella effekter.

"Anna Karenina" belönades med priset för bästa kostym. I den filmen spelar svenskan Alicia Vikander en biroll som Kitty. Ett annat kostymdrama, "Les misérables", vann statyetten för bästa make up och hår.

Michael Hanekes "Amour" från Österrike vann som väntat en Oscar för bästa icke engelskspråkiga film. I den kategorin var även "Kon-Tiki" från Norge och "A royal affair" från Danmark nominerade. I de filmerna spelar Gustaf Skarsgård respektive Alicia Vikander biroller.

Det blev oavgjort i kategorin bästa ljud. Både Paul NJ Ottosson för "Zero dark thirty" och Per Hallberg för "Skyfall" vann varsitt pris.

47-årige Paul NJ Ottosson belönades för sitt arbete med Kathryn Bigelows film "Zero dark thirty", som handlar om jakten på Usama bin Ladin. 54-årige Per Hallberg prisades för sitt arbete med senaste Bondfilmen "Skyfall".

Anne Hathaway fick ta emot priset för bästa kvinnliga biroll för sin insats i den nya versionen av "Les misérables". Det var musikalfilmens tredje pris under kvällen. Efter nästan två timmar av prisutdelningen hade favorittippade "Lincoln" ännu inte fått något pris. Den var nominerad i hela tolv kategorier.

Ledmotivet ur "Skyfall" tog hem priset för bästa låt ur en film. Det är första gången hittills en låt ur en Bondfilm prisas på Oscarsgalan. Låten är skriven av Paul Epworth och Adele och sångerskan framförde låten under nattens gala.

Priset för bästa filmmusik gick till "Berättelsen om Pi" och kompositören Mychael Danna.

Strax innan hyllade Hollywood filmarbetarna som lämnat oss under det senaste året i det traditionella "In memoriam"-collaget. Bland dem som lyftes fram fanns den svenske skådespelaren Erland Josephson, som avled i fjol.

Quentin Tarantino fick priset för bästa manus för sin kontroversiella och våldsamma "Django unchained", som han regisserade. Det är regissörens andra manus-Oscar. Den första fick han för genombrottsfilmen "Pulp fiction", 1994.

Chris Terrio belönades med priset för bästa manus efter förlaga för "Argo".

Ang Lee korades till bästa regissör för sin film "Berättelsen om Pi". Han tackade "filmguden" och de 3 000 som arbetade med honom med den episka filmen, som baseras på Yann Martels prisbelönta roman. Det är Ang Lees andra regi-Oscar. Han vann en gyllene statyett för "Brokeback mountain" för sju år sedan.

Daniel Day-Lewis räddade äran åt "Lincoln", den tolvfaldigt nominerade filmen som dittills gått miste om alla priser utom ett. Britten infriade alla favorittipsen och fick sin Oscar för rollen som USA:s 16:e president. Han möttes av stående ovationer och blev historisk som förste man att vinna tre Oscar i kategorin bästa manliga huvudroll.

Han fick priset 1989 för "My vänstra fot" och 2007 för "There will be blood".

– Jag vet inte hur det här gick till, men jag vet att jag har fått mer än min beskärda del av framgång i livet och jag är så tacksam mot akademin för den här äran, sade Day-Lewis och skämtade sedan med prisutdelaren Meryl Streep om att de egentligen skulle ha bytt roller - han skulle ha spelat Margaret Thatcher och hon Abraham Lincoln.

Jennifer Lawrence bjöd på dramatik när hon skulle ta emot priset för bästa kvinnliga huvudroll - och ramlade på vägen upp på scen. Lawrence belönades för sin insats i den romantiska dramakomedin "Du gör mig galen!".

Lawrence har tidigare varit nominerat för dramat "Winter's".

Oscarsgalan avslutades med att "Argo" utsågs till bästa film. Det var en rejäl revansch för filmens regissör Ben Affleck, som inte nominerades för bästa regi. Nu kunde han ge svar på tal.

"Argo" berättar den verklighetsbaserade historien om sex amerikaner som undkommer från det amerikanska ambassaddramat i Teheran och smugglas ut ur Iran.

"Berättelsen om Pi" vann därmed flest priser under kvällen. Det blev fyra statyetter, bland annat till Ang Lee för bästa regi. "Argo" tog tre priser, liksom "Les misérables" och favorittippade "Lincoln" kammade bara hem två priser - fastän filmen hade hela tolv nomineringar. Det gick även två priser till "Django unchained".

Ekot/TT