Borgholm

Oscars till Hallberg och Bendjelloul

0:34 min

Per Hallberg från Öland fick ytterligare en Oscar till sin samling under natten till måndag. Detta för ljudet till James Bond-filmen Skyfall. Tidigare har Per Hallberg blivit Oscars-belönad för filmerna Braveheart och The Bourne Ultimatum. Även Malik Bendjelloul, som studerat i Kalmar, fick en Oscar för dokumentären "Searching for Sugar Man".

- Oh boy! utropade Malik Bendjelloul när han tog emot sin Oscarsstatyett.

Efter det tackade han bland annat akademien för att ha gett honom det åtråvärda priset och SVT för ett gott samarbete.

Det här är första gången sedan 1984 som en svensk film belönas med en Oscar. Då var det Ingmar Bergmans "Fanny & Alexander" som kammade hem hela fyra priser, bland annat för bästa icke engelskspråkiga film.

Bendjellouls film "Searching for Sugar Man" berättar den osannolika historien om den amerikanske musikern Sixto Rodriguez som utan att veta om det var en superstjärna i Sydafrika.

Hans musik piratkopierades och blev betydelsefull för vita anti-apartheidaktivister, som trodde att musikern var död. I själva verket levde Sixto Rodriguez ett anonymt och tillbakadraget liv i Detroit.

Ölänningen Per Hallberg hade, även han, en bra kväll på Oscarsgalan. Hallberg fick pris för bästa ljud till James Bond-filmen Skyfall.

- Det känns nästan lite overkligt, lite som en dimma, säger han till P4 Kalmar.

Och trots att det här är tredje gången som ölänningen får priset så tycker han att det känns stort.

- Ja, det är en så pass stor grej att det känns som en seger.

Nyheterna P4 Kalmar