Jönköpings län

Knarket flödar - kraftig ökning på tio år

1:56 min

Polisen i länet slåss mot narkotikan men det är en tuff kamp. De senaste tio åren har narkotikabrotten ökat med nästan 400 procent, och utvecklingen oroar Ola Svensson, som är chef för polisens yttre spaningsgrupp.

Mellan 2002 och 2012 ökade anmälmningarna om narkotikabrott i länet med 376 procent, enligt Brottsförebyggande rådet, BRÅ. Förra året anmäldes nästan 3 200 narkotikabrott.

– Det låter inte bra, men vi uppdagar ju många fler brott idag, än vi gjorde för tio år sedan. Vi blivit mycket bättre på det.
– Men man undrar ju hur mycket narkotika det finns egentligen, för mörkertalet är enormt, säger Ola Svensson.

Jo, polisen har blivit bättre på sitt jobb, men narkotikan har också ökat. I dag är det marijuana, hasch och amfetamin som är de vanligaste drogerna. Men tyngre droger som kokain och heroin finns också i länet.

Hålla på acceptabel nivå
– Sedan har vi ju nädrogerna som svämmar in i landet, och där har vi inget grepp alls, säger Ola Svensson.

Han har sett många baksidor av narkotikan i jobbet. Och det finns en sak som bekymrar honom extra mycket just nu.
– Det börjar gå ner i åldrarna igen, och det är väldigt oroande. Om man ser till Jönköping den senaste tiden är medelåldern på de flesta som begår narkotikabrott på mellan 18 och 22 år.

I den yttre spaningsgruppen har Ola Svensson 13 poliser som han basar över, poliser som i stort sett ägnar all sin arbetstid åt narkotikabekämpning.
– Det ser ju inte särskilt ljust ut när det gäller narkotikasituationen, men vi jobbar på. Förhoppningsvis får vi behålla den personal vi har för att jobba vidare. Vi får försöka hålla det på en acceptabel nivå i alla fall, säger Ola Svensson.