Ikea stoppar köttbullar efter larm om hästkött

5:43 min

Tjeckiska inspektörer har hittat hästkött i Ikeas köttbullar. Ikea stoppar nu försäljningen av alla köttbullar i Sverige och köttbullar från den aktuella produktionsomgången i ytterligare 13 länder.

– Med hänsyn till eventuell oro bland våra kunder stoppar vi nu all försäljning av köttbullar i Sverige, säger Sara Paulsson, pressansvarig för Ikea Sverige, till TT.

Försäljningsstoppet gäller både i Ikeas restauranger och de köttbullar som går att köpa i matvarubutiken Swedish Food Market.

Om uppgifterna stämmer är det första gången hästkött hittas i produkter som tillverkas i Sverige.

-Vi har själva gjort kontroller tidigare som inte har visat spår av hästkött, men nu måste vi förstås undersöka det här vidare och skicka produkterna på nya prover, säger Paulsson till P4 Extra.

Hur mycket skadar det här Ikeas varumärke?

- Det är svårt att övergripa. Vi ser så klart allvarligt på det och vi väljer att göra det här säljstoppet. Det viktigaste nu är att våra kunder ska kunna känna sig trygga med våra produkter och att vi håller en bra kvalitet i den mat vi säljer. 

Enligt Paulsson kommer de flesta köttbullarna i Europas Ikea-varuhus från Dafgård, som tog över som leverantör för tre år sedan. Tidigare var det Findus som gjorde Ikeas köttbullar.

– Men man kan ha lokala avtal och köpa från andra producenter, säger hon.

Ikea driver nära 300 varuhus i 26 länder, men Dafgård har bara levererat till de europeiska.

Paulsson har i nuläget ingen information om även varuhusen i övriga Europa slutar sälja köttbullar.

Det är den tjeckiska veterinärmyndigheten som har rapporterat in uppgifterna, skriver den tjeckiska nyhetsbyrån CTK, enligt Reuters.

– Häst-dna har påvisats, och nu måste det utredas hur många procent hästkött det handlar om. Vi vet att något som inte ska finnas där finns där. Men hur mycket, det är fortfarande frågan, säger tjeckiska Jordbruksverkets talesman Josef Duben till TT.

Karin Cerenius, enhetschef på Livsmedelsverkets kontrollavdelning i Västra Götaland, har varit i kontakt med Dafgårds.

– De har från tjeckiska myndigheter fått veta att det har gjorts tre prover, och att de i ett fall har hittat hästkött. Men de vet inte hur mycket hästkött det handlar om, säger hon till TT.

Är hästköttinnehållet mycket lågt kan det handla om kontamination, som till exempel uppstår om hästkött hanteras tillsammans med nötkött.

– Om det är över en procent brukar vi räkna det som att hästkött är inblandat. Men Dafgårds visste inte när de skulle få uppgifter om mängden, säger Cerenius.

Proverna i Tjeckien är tagna från en leverans med 760 kilo köttbullar som skulle till Ikeas varuhus i Brno, skriver tjeckiska medier, enligt norska nyhetsbyrån NTB. Köttbullarna skulle enbart innehålla nötkött- och fläskkött.

Norska Ikea-varuhus köper inte sina köttbullar från Dafgårds, enligt NTB.

Dafgårds fabrik ligger i Källby utanför Lidköping.

I dag diskuteras också köttskandalen på EU:s jordbruks- och fiskeministermöte i Bryssel.

Ministrarna väntas bekräfta de beslut om kontroller som fattades vid det extrainsatta mötet för en och en halv vecka sedan när hästköttsskandalen just hade briserat.    

Köttbullar som innehåller hästkött har sålts i Tjeckien, Storbritannien, Portugal, Nederländerna och Belgien, men har sedan dragits tillbaka. Det uppger en talesperson för Ikea i Tjeckien, skriver Reuters.

Även Ikea i Italien stoppar de svenska köttbullarna.

- Vi har stoppat försäljningen av köttbullar från den här svenska producenten, säger en talesperson för Ikea i landet, och lade till att dna-tester kommer att göras.

                                                                                          Ekot/TT