Flyttkarusell i Örgryte skapar oro

2:29 min

Många äldre på Ekparkens äldreboende i Örgryte-Härlanda och deras anhöriga är oroliga när de nu tvingas flytta.

Ett och ett halvt våningsplan måste tömmas för att ge plats för delar av Kallebäcks äldreboende som ska läggas ner.

I januari kom beslutet och redan nu är karusellen igång. Men Magnus Jacobsson opponerar sig emot att hans svärmor som har hyreskontrakt på Ekparken tvingas söka nytt boende:

– Nej vi har inte planerat för en flytt för hon har ju ett hyreskontrakt och besittningsrätt. Man kan bara föreställa sig om en hyresvärd i stan hade sagt till sina hyresgäster att nu får ni flytta på er för jag vill ha andra boende här. Det hade blivit ett ramaskri men det kan man tydligen göra med gamla människor i kommunal omsorg.

Så du tänker inte söka något nytt boende till din svärmor?

--Nej, jag ser ingen anledning att göra det, säger Magnus Jacobsson.

88-åriga Aenne Kihlboms döttrar tjatade in henne på Kastanjebackens äldreboende som lades ner för ett år sedan och nu är det dags att byta hem igen. Aenne har stortrivts på Ekparken där hon har ett stort och ljust hörnrum. Här hade hon tänkt leva livet ur.

--På ett år, skrattar Aenne Kihlbom. Jag trodde inte det var sant när jag hörde att jag skulle flytta. Jag sover inte bra på nätterna och allt är upp och ner.

Vet du var du vill bo?

– Ja. jag står i kö för Vegahemmet vid Slottsskogen men dit är det lång kö.

Vad är du orolig för?

--Hur det blir. Var jag hamnar. Det vore skönt att veta att nu får jag en plats dit jag kan flytta direkt. Då slipper man alla ängsliga tankar. Då är det gjort ,säger Aenne Kihlbom.

Anna-Maria Langkilde är väldigt bekymrad för sin gamla mamma.

--Min mamma är snart 94 år gammal och är en av dem som har bott här längst - i åtta år. Hon är idag väldigt sjuk , sitter i rullstol och kan i princip inte göra någonting och kan inte förmedla sig. Hon är helt beroende av sitt sammanhang med personal som känner henne, förstår henne och kan tolka henners signaler.

--Det kommer att bli förödande för henne att behöva flytta. Det kommer förstås att påverka hennes livskvalitet men jag tror även hennes livslängd, säger dottern Anna-Maria Langkilde.

Men chefen för Ekparken Sara Flood försöker lugna.

--Vi har varit med om det här väldigt många gånger tidigare. Till mig har det flyttat många personer från äldreboenden som vi har varit tvungna att lägga ner.

--Det är förstås väldigt individuellt men man landar och får en väldigt bra tid, tycker Sara Flood att hennes erfarenhet säger henne.

Man kommer ha individuella samtal med alla sina boende och deras anhöriga. Den äldres kontaktperson kan även följa med till det kommande boendet.

Nu är det 23 personer som ni kommer att försöka hitta platser till i första hand här i Örgryte-Härlanda. Kommer det att gå?

– Vi har inga köer i nuläget vad gäller de somatiska platserna (för enbart kroppsligt sjuka äldre) . Så vi är ganska övertygade om att kunna erbjuda platser till de 16 som idag bor på Höjden och Kullen.

Personer som bor nere på demensboendet Viken där är det redan fyra personer av sju som har blivit erbjudna platser och har tackat ja till för flytt inne i huset, saäger Sara Flood.

-Men vi kommer inte att tvinga någon att flytta någonstan dit man inte önskar. det är viktigt att vara medveten om,säger Sara Flood chef för Ekparkens äldreboende i Örgryte Härlanda där berörda avdelningar ska vara utrymda i augusti.

Kallebäcks äldreboende kommer att avvecklas under tre år.

Epp Anderson
epp.anderson@sverigesradio.se