20 år sedan sektkatastrofen i Waco, Texas

4:26 min

Det var den 1 mars 1993 som amerikansk polis första gången stormade en gård i Waco där en religiös sekt på cirka hundra medlemmar hade förskansat sig. Vid denna stormning dödades sex personer, men det var bara början på en långt större katastrof.

Sektledaren David Koresh, som från början hette Vernon Howell, ledde den davidianska sekten Davidian Branch Davidian Seventh-Day Adventists (DBDSDA) från 1986 till 1993. Målet för Koresh, som kallade sig själv Messias, var att skapa en ny ätt av Guds barn. Han tog sig "andliga hustrur" bland sektens medlemmar för att förverkliga sin vision. Koresh ändrade i början av 90-talet namnet på sektens gård, Mount Carmel Center, belägen på landsbygden i Texas, till Ranch Apocalypse. Det nya namnet skulle komma att bli kusligt självuppfyllande.

Efter misstankar om att sekten har en vapengömma på gården, omringar den 1 mars 1993 ett stort antal poliser byggnaden, men sektmedlemmar öppnar eld och sex personer, varav fyra poliser, dödas. I Lars Gunnar Abrahamssons Eko-rapport hörs bl a den skadade sektledaren David Koresh själv från ett inslag i CNN och Lasse Åsgård som rapporterar direkt från Waco.

Den 19 april, efter en 51 dagar lång belägring, lyckas polisen med pansarvagnar slå upp flera hål i byggnaden. De försöker få ut sektmedlemmarna med hjälp av tårgas, men sekten sätter själv eld på träbyggnaden som snabbt totalförstörs. Minst 80 människor, varav 17 barn, dör i denna tragedi.

Dagen efter branden, som endast nio personer överlever, går diskussionen igång om vem som bär ansvar för katastrofen. Den nytillträdde presidenten Bill Clinton menar att polisen och FBI gjort allt de kunnat för att undvika blodspillan.

I Människor och tro från den 24 april förklarar Owe Wikström, professer i religionspsykologi, om de psykologiska mekanismer som råder i en sekt och vad som kan leda till händelser som den i Waco.