Distributören ändrar 15-årsgräns på "Sugar Man"

1:29 min

Oscarvinnaren Searching for sugar man har 15-års åldersgräns på svenska biografer, trots att den varken innehåller våldsamma eller sexuella scener.

Filmen fick automatiskt 15-årsgräns för att distributören Nonstop Entertainment valt att spara pengar genom att inte anmäla filmen för granskning hos Statens medieråd.

- I retrospektiv så borde vi kanske ha granskat den, och därför lämnar vi in den för granskning nu ögonaböj, för att alla åldrar ska kunna kika på den, säger distributionschefen Jakob Abrahamsson på Nonstop Entertainment.

Att lämna in en film för granskning hos Statens medieråd är frivilligt, och de filmer som inte lämnas in får en automatisk 15-årsgräns. Men att granska en film kostar pengar. Och det är de här kostnaderna som gjorde att Nonstop Entertainment valde att inte lämna in Searching for sugarman för granskning. Men nu har man alltså ändrat sig.

- Vi granskar väldigt få filmer nu mera, så de flesta av våra filmer har 15-årsgräns i ärlighetens namn. Om vi inte direkt ser att det är en barn- och ungdomsfilm. Men i det här fallet har vi tänkt fel, och ska definitivt granska den nu.

Så vad händer nu med Sugarman-åldersgränserna?

- Vi lämnar in den för granskning, hoppas men förutsätter att den kommer att få en betydligt lägre åldersgräns, och så kommer vi naturligtvis kommunicera det till alla biografer, vår dvd-partner, och även alla digitala partners.

Förvirringen kring åldersgränserna är inte bara stor på filmduken, utan även bland nätaffärer och sajter som hyr ut och streamar film.

På Hemmakväll är den barntillåten, på Cdon har den en 11-årsgräns och på Viaplay står att den är tillåten från 12 år, en åldersgräns som inte ens finns i Sverige.

- Då måste de ha sattit sina egna åldersgränser. Så det låter väldigt märkligt. De officiella åldersgränserna finns bara för bio, inte för något annat visningsfönster egentligen, säger Jakob Abrahamsson.

Elina Perdahl/Kulturnytt

elina.perdahl@sverigesradio.se