Ikea stoppar försäljning av köttbullar i 14 länder

1:46 min

Tjeckiska inspektörer har hittat hästkött i Ikeas köttbullar. Ikea stoppar nu försäljningen av alla köttbullar i Sverige och köttbullar från den aktuella produktionsomgången i ytterligare 13 länder.

Ikea har tidigare, när den europeiska hästköttsskandalen drog igång, testat sitt kött och då visade de testerna inga spår av hästkött, säger Sara Paulsson, pressansvarig för Ikea Sverige.

– Vi måste utreda de här ytterligare nu. Vi får skicka på nya tester till oberoende laboratorier, säger Sara Paulsson.

Hur stor kontroll har ni av den mat som ni säljer runtom på Ikeavaruhusen?

– Det här kontrolleras genom olika standards, det finns certifieringar och vi har hela tiden produktanalyser av oberoende ackrediterade laboratorier.

Hur kan det då komma sig att det kan finnas spår av hästkött i köttbullarna?

– Tidigare innan den här diskussionen kom upp har inte vi heller varit de som kontrollerat det. Nu har vi kontrollerat det och vi ser allvarligt på att det ändå kan innehålla hästkött genom de tester som har funnits i Tjeckien. Det måste vi kontrollera vidare och det är därför vi väljer att helt stoppa försäljningen, säger Sara Paulsson.

Ikea har nu förutom i Sverige även stoppat försäljningen av köttbullar i ytterligare 13 länder i Europa. Det gäller köttbullar ur den produktionsomgång som de tjeckiska myndigheterna hittat hästkött i. Köttbullar från andra produktionsomgångar finns fortfarande att köpa i de berörda länderna, säger Ylva Magnusson, pressansvarig på Ikeagruppen.

De länder som är berörda är Slovakien, Tjeckien, Ungern, Frankrike, Storbritannien, Portugal, Italien, Nedländerna, Belgien, Spanien, Grekland, Cypern och Irland.

– På den svenska marknaden har vi valt att stoppa försäljningen av alla köttbullar på Ikea tills vidare, säger Ylva Magnusson till Ekot.

Här i Sverige gäller alltså säljstoppet för alla varuhus, både i kyldiskar och i restauranger. På Ikea Kungens kurva i Stockholm sa några kunder så här till Radio Stockholm:

– Det känns inte jättebra, men jag misstänker att de kommer att hitta mer hästkött i fler matvaror.

– Folk ska klaga på allt, jag känner inte att jag lägger så stor vikt kring det där, men det är synd att det är felmärkt och jag vet att jag har ätit köttbullar själv så jag känner mig lite äcklad.

Det var tjeckiska myndigheter som upptäckte hästkött i Ikeas köttbullar. Enligt Karin Cerenius, enhetschef på Livsmedelsverkets kontrollavdelning i Västra Götaland, har det gjorts tre prover, och i ett fall hittade man hästkött.

Om uppgifterna stämmer är det första gången hästkött hittas i produkter som tillverkas i Sverige.

Man vet på Ikea ännu ingenting om omfattningen av det eventuella hästköttet. I testet som de tjeckiska myndigheterna gjorde kan man inte se hur stor andel hästkött som fanns i köttbullarna, enligt Ikea.

De flesta köttbullarna i europeiska Ikea-varuhus tillverkas av Dafgård, och företaget säger i ett pressmeddelande att det aktuella partiet har spärrats och att fortsatta provtagningar görs. Inom några dagar kommer provresultat som kan ge mer information.

Företaget Dafgård, som levererar Ikeas köttbullar, säger efter ett krismöte i kväll att man tror att "kriminella handlingar" ligger bakom den misstänkta förekomsten av hästkött i köttbullarna, och att företaget blivit lurat.

Dafgårds vd Ulf Dafgård säger till aftonbladet.se att köttet av misstag skulle kunna ha sammanblandats, om exempelvis nöt och häst slaktats i samma lokaler. Men enligt Dafgård hanterar inga av deras slakterier hästkött.