Uppländsk kritik mot infrastrukturministern

1:47 min

Nu får infrastrukturminister Catarina Elmsäter Svärd kritik från oppositionen i Uppsala läns landsting. I Sveriges Radio i morse sa hon att punktligheten hos de svenska tågen ligger på topp tre i Europa vilket hon grundar på siffror från den internationella järnvägsunionen UIC.

Men P1-programmet Kaliber kunde i söndags visa att svensk statistik bygger på en haltande statistik. Något som ministern inte vill kännas vid.

– Jag tycker att det är bra att vi mäter. Statistik är inte statisk och är inte den enda verkligheten. Men vi måste ha ett verktyg för att kunna se vad som behöver göras för att saker och ting ska bli bättre och vi behöver också ha den som en slags benchmarking gentemot andra länder och då blir Sverige bättre och bättre.

Enligt Trafikverket kommer 97 procent av alla tåg i Sverige i tid. Men då har man räknat bort alla tåg som kommer mindre än 15 minuter försent, och alla inställda tåg. Så här räknar man i övriga Europa, menar verket.

Men som Sveriges Radio har kunnat visa så haltar jämförelsen för i andra europeiska länder har man bara tittat på fjärrtåg år 2010. I Sverige har man räknat in alla slags tåg - även pendeltåg i Stockholm och Arlanda Express, år 2012.

Det här sättet att räkna på tycker Catarina Elmsäter Svärd alltså får godkänt. Och Johan Örjes (C), ordförande i Kollektivtrafiknämnden i Uppsala läns landsting, menar att infrastrukturministern vet vad hon pratar om.

– Som jag upplever det så har Catarina en väldigt bra bild av hur verkligheten ser ut för pendlarna i Mälardalen.

Men Erik Pelling (S), ledamot i samma kollektivtrafiknämnd i länet är inte lika imponerad.

– Jag tycker att det är ganska bedrövligt att man som infrastrukturminister inte har ett bättre svar än så. Det är ju uppenbart att den här statistiken är felaktig och leder till fel slutsatser. Den här statistiken används ju sedan när man ska fatta politiska beslut. Vi måste kunna lita på att staten faktiskt baserar sina beslut på relevant fakta.