Regeringen överväger centraliserad köttkontroll

1:37 min

Efter den senaste tidens köttskandaler i Sverige överväger nu regeringen att centralisera all kontroll av köttproduktion. Det säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson i dag. Han är oroad över den aktuella hästköttskandalen, och även av upptäckten i höstas att nästan hundra ton fläskfilé hade blivit färgad och såld som oxfilé i Sverige.

– Ett par-tre saker har hänt under senare tid, som är allvarliga och som innebär fusk och bedrägerier. Det skulle i "worst case" kunna vara farligheter som drabbar oss människor på ett annat sätt än om vi pratar om annan mat och matproduktion. Då måste vi titta på den offentliga kontrollen också, säger Eskil Erlandsson.

I dag ansvarar statliga Livsmedelsverket för kontrollen av runt 350 större köttanläggningar, bland annat alla slakterier. Däremot är det kommunerna som sköter kontrollen av mindre köttanläggningar, till exempel många charkuterier. Delar av livsmedelsbranschen har länge ansett att vissa kommuner brister i sin tillsyn, och krävt att staten ska ta ansvaret för all livsmedelskontroll.

Dagens utspel från landsbygdsministern innebär att regeringen är beredd att centralisera åtminstone kontrollen av köttproduktion. Inga beslut är fattade än, och när Eskil Erlandsson är på EU-möte här i Bryssel i dag så vill han inte ge någon tidtabell för när den här idén ska kunna omvandlas till verklighet. Ett problem kan bli pengar, för enligt ministern lär en central köttkontroll kosta mer än dagens system.

– Förmodligen gör det det, eftersom landet är väldigt stort och vi har ganska många anläggningar som hanterar animalier. I stort sett i varenda liten ort finns det ju något företag som hanterar eller bearbetar animaliska produkter.