Alliansen markerar starten inför valet 2014

1:45 min

Alliansens fyra partiledare träffas i dag i småländska Maramö, hemma i centerledaren Annie Lööfs föräldrahem, för att markera starten på arbetet inför valet 2014.

Efter de första timmarnas överläggningar, aviserade de fyra partiledarna vid en arrangerad korvgrillning att det blir ett allianskonvent i juni 2014.

– Vi kommer att samla partivänner men också allianssympatisörer på detta konvent, sa centerpartiets ledare Annie Lööf.

Vid 12-tiden i dag drog det omtalade Maramö-mötet igång. Centerledaren Annie Lööf mötte de andra alliansledarna på gårdsplanen till sitt föräldrahem, där man inför ett 50-tal journalister hissade en orange alliansflagga och sedan försvann in huset för att dikutera hur man ska organisera sig inför valet 2014.

Dagens och morgondagens möte har tonats ner av alliansens pressfolk och även av partiledarna själva.

– Det här är mer en partiöverläggning om hur vi rent arbetsmässigt ska visa att vi förbereder oss inför nästa val, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

I går gick före detta partiledaren Maud Olofsson ut och sa att samarbetet ställer stora krav på Moderaterna eftersom de är det största partiet. Partiet måste avhålla sig från att gå in och ta över i frågor där andra allianspartier har ansvaret. Men den frågan vill inte Annie Lööf kommentera i dag.

--  Vi måste bli mycket bättre på att förklara vad Centerpartiet har för mervärde, vad vi ger alliansen, säger hon.

Du sa ju i Almedalen att alliansens glöd hade falnat. Är det inte snarare Centerpartiet som måste fånga glöden, ni ligger ju under riksdagsspärren?

– Alliansen består ju av fyra allianspartier, och det är ju vi tillsammans som skapar en framgångsrik allians. Jag fick ju ett kvitto ganska snabbt på mitt tal i Almedalen genom den offensiva reformbudget som vi lade, långsiktiga satsningar. Och sen i dag så grillar vi ju lite korv också så då har glöden tittat fram än mer.