Dödsolyckan i Oxelösund

Metod med släppt järnkula avskaffad

Två personer pekas ut som ansvariga för dödsolyckan på SSAB i Oxelösund, där en 61-årig man omkom sommaren 2010. Han dödades av en 50 kilos järnbit som lossnade när en stålkula släpptes ner för att krossa skrot. Arbetsmetoden har företaget senare ändrat.

De två personer som misstänks ha orsakat 61-åringens död hade ledande befattningar på företaget Foria, där mannen jobbade, men har idag slutat på företaget. De har delgivits misstanke om vållande till annans död, enligt Sörmlandspolisen.

- Generellt vill jag inte kommentera något kring just de här två personerna eftersom åklagaren inte bestämt sig ifall det blir ett åtal eller inte.

Foria, som är en underentrepenör till SSAB, tar hand om restprodukterna från stålverket. 61-åringens jobb var att samla upp överskottsjärn som skulle skrotas.

Natten till den 14 juli år 2010 satt mannen i en lastmaskin medan en kollega krossade järnet. På den tiden gjordes det med hjälp av en stor stålkula som hissades upp i en grävmaskin och sedan släpptes ner på järnet.

När kulan landade sprängdes en järnklump på 50 kilo loss och for iväg som en projektil in i förarhytten där 61-åringen satt. Han dog omedelbart.

– Metoden med att släppa en järnkula används inte längre på det sättet, säger  VD:n Christer Svalin som dock inte var verkställdande direktör när olyckan skedde.

Hur komer det sig att ni tagit bort arbetssättet med tanke på att ni nu säger att ni jobbat bra med säkerheten?
– Det har inget samband med olyckan att göra. Det var en förbättring som planerades under våren 2010 och som skulle träda i kraft förr eller senare. Beslutet hade inget att göra med den tragiska olyckan.

Sörmlandspolisen har utrett olyckan ända sedan Arbetsmiljöverket åtalsanmälde Foria för drygt två år sedan. Igår blev utredningen färdig och överlämnades till en åklagare.

Polisen konstaterar att det saknades skriftliga riskbedömningar om säkerhetsavstånden på Foria. Mannens lastmaskin stod bara ett 10-12 meter från järnet när det krossades. Om lastmaskinen hade stått 50 meter därifrån hade mannen överlevt, enligt polisen.

Två av 61-åringens överordnade riskerar alltså att åtalas för vållande till annans död, enligt Sörmlandspolisen. Åklagaren Aino Alhem vill inte kommentera de uppgifterna förrän hon tagit beslut om ifall åtal ska väckas eller inte.

– Det har funnits misstänkta personer, men det är först när det blir klart som jag kan säga vilka befattningshavare som delgivits personligt ansvar. Beslut i åtalsfrågan kommer fattas den här veckan eller nästa vecka, säger hon.

Foria riskerar också en företagsbot på två miljoner kronor, enligt Sörmlandspolisen. Men Forias vd Christer Svalin anser inte att det fanns brister i säkerhetsrutinerna.

– Vår uppfattning är att vi har jobbat bra med säkerhetsrutiner och att vi fortsatt att jobba bra med säkerheten, säger han.

Men Foria hänvisar också till en eventuell rättsprocess som ett led i vem som bär ansvar.

– Det blir ju en rättsprocess, så vi kan väl inte direkt kommentera det vidare i det här nuläget. Saken får ha sin gång och utifrån utfallet får vi göra vår bedömning då, säger han.

Han tillägger att händelsen varit jobbig för alla inblandade.

– Våra tankar går till den drabbade och dennes familj och de som var direkt inblandade, säger han.