Inga glada miner på börsen efter italienskt val

Italiens parlamentsval verkar leda till ett politiskt dödläge och nytt kaos. Vänsteralliansen med Demokratiska partiets ledare Pier Luigi Bersani vann visserligen en majoritet i underhuset, men inte i senaten. Börsen jublade i går, när det först såg ut som en klar seger för vänstermannen Bersani, men rasade sedan.

Italien står förmodligen inför ett nyval, eller en provisorisk regering tills vidare. Landet är splittrat i tre ungefär lika stora politiska läger: vänstern, högern och så missnöjesrörelsen Fem Stjärnor med Beppe Grillo i spetsen.

Vänsteralliansen med Pier Luigi Bersani ser ut att ha säkrat 340 platser av 630 i underhuset, men i senaten har högerblocket med Silvio Berlusconi i spetsen i stället vunnit fler platser.

Även om vänsterpolitikern Bersani skulle ingå ett samarbete med den tidigare premiärministern Mario Monti och få räkna in hans platser i senaten, så räcker det inte. Bersani behöver 158 stolar av 315 i senaten och det får han inte.

Missnöjesrörelsen Fem Stjärnor har gjort ett rekordval, men är inte förhandlingsbart. Beppe Grillo och hans vänner antas inte vara öppna för allianser varken till höger eller vänster. 

Italien har stora ekonomiska problem, som landets tidigare premiärminister Monti började att lösa. Det gick för långsamt, ansåg vissa, men merparten italienare har genom valet visat att de ogillade hans modell och också att de är skeptiska till EU.

Såväl Beppe Grillo som Berlusconi har kampanjat med den kritiken. Börsen jublade i går, när det först såg ut som en klar seger för vänstermannen Bersani, men rasade sedan.

Italienarnas politiska signal är allt annat än lugnande för omvärlden och en utdragen process att få en ny regering riskerar att skapa ny oro för euron.