Politiskt dödläge efter parlamentsvalet i Italien

2:12 min

Italiens parlamentsval slutade i ett politiskt dödläge och politiskt kaos. Vänsteralliansen med Demokratiska partiets ledare Pier Luigi Bersani vann visserligen en majoritet i parlamentets underhus, men endast med en smal marginal, och förlorade i senaten. Ingen har utropat sig till segrare. Och en av Italiens mest välkända kommentatorer, Stephano Folli, är dyster i sina slutsatser.

– Italien går inte att regera. Det visar detta val. Parlamentet saknar tyngdpunkt, sa Stephano Folli, chefredaktör för affärstidningen Il Sole 24 Ore, i går kväll på tidningens hemsida.

Valet visar förstås också att Italien är splittrat i tre politiska synsätt. Röstsiffrorna är ganska jämna för vänsteralliansen med Pier Luigi Bersani, högerblocket med Silvio Berlusconi och missnöjesrörelsen "Fem Stjärnor" med ståuppkomikern Beppe Grillo i spetsen.

Bersanis vänsterpolitiska grupp vann en majoritet av platserna i deputeradekammaren, men i senaten var det i stället högerblockets Silvio Berlusconi som fick flest platser.

En riktig brakframgång blev det för ståuppkomikern Beppe Grillo. Proteströsterna blev rekordmånga, och Stephano Folli menar att merparten italienare har röstat mot det EU som betyder åtstramningar som Tysklands Merkel står för. Mario Monti, teknokraten, floppade rejält.

Kommentatorn Stephano Follis lösning på läget är att en provisorisk regering får i uppdrag att lösa vissa mycket brådskande frågor för Italien och att det sedan blir nyval.

Varken Bersani eller Berlusconi hördes av i går kväll. Italiens president Giorgio Napolitano får nu åter en central roll för att leda landet och diskutera med partiledarna. Och medarbetare till vänstermannen Bersani talade redan i går kväll om nyval.