Piratpartiet stänger internet för Pirate Bay

1:19 min

Efter att ha hotats med rättegång valde Piratpartiet idag att sluta agera internetleverantör åt fildelningstjänsten The Pirate Bay. Piratpartiets partiledare Anna Troberg förklarade att utsikterna att vinna i en rättslig process hade varit små.

- Man kan stå upp på flera olika sätt. Man kan stå upp i rätten eller utanför rätten och vi bedömer att i en civilrättslig process mot en väldigt penningstark industri har vi väldigt små chanser, säger Anna Troberg.

Piratpartiet slutar förse Pirate Bay med internetuppkoppling. Bakgrunden är att Piratpartiets hotades med rättsprocess för att ha agerat internetleverantör åt The Pirate Bay.

Men det betyder inte att The Pirate Bay kommer stängas ner. Istället ska Piratpartiets systerpartier i Norge och Katalonien förse tjänsten med internetuppkoppling. Sara Lindbäck på Rättighetsalliansen som stod bakom rättegångshotet är inte förvånad.

- Det är inte särskilt förvånande med tanke på de intäkter som den här illegala tjänsten drar in.
På ett sätt kan man väl säga att ni har misslyckats. Sajten är ju fortfarande uppe?
- Vi gör det vi kan göra här i Sverige för att skydda kreatörerna. Men det gäller all brottslig verksamhet på nätet att den är väldigt lätt att flytta. Brottsligheten är alltid steget före de som försöker beivra den.

Det norska Piratpartiet skriver på sin hemsida att partiet gör en ideologisk markering genom att göra det möjligt att också i framtiden använda The Pirate Bay. Partiet beskriver tjänsten som "en söktjänst för kulturellt innehåll" som dessutom fyller en viktig marknadsföringsfunktion för musiker och kulturskapare.

Piratpartiets Anna Troberg har tidigare liknat The Pirate Bay vid den nordiska mytologins slaktgris Särimner som varje morgon återuppstår, trots att han kvällen innan slaktats och ätits upp. Och inte heller den här gången lyckades alltså rättighetsinnehavarna släcka tjänsten. Anna Troberg tror till och med att The Pirate Bay går en ljus framtid till mötes.

- Det här betyder att Pirate Bay står ännu starkare. Varje gång man klipper en kabel kommer The Pirate Bay att öppna två nya uppkopplingar. Det här betyder absolut inte att The Pirate Bay slocknar.

Morris Wikström
morris.wikstrom@sverigesradio.se