Alliansen utser arbetsgrupper inför valmanifest

Alliansen fortsatte i dag att valplanera i Centerledaren Annie Lööfs barndomshem i småländska Maramö. Under en presskonferens strax innan lunch kom det bland annat fram att Allianspartierna kommit överens om att tillsätta arbetsgrupper inom fem politiska områden som ska ligga till grund för ett gemensamt valmanifest.

Arbetsgrupperna ingår i Alliansens plan inför valet 2014 och det handlar enligt partiledarna dels om att få en majoritet i riksdagen, men även om att få majoritet i fler kommuner och landsting - framför allt i Göteborg och Malmö.

Arbetsgrupperna ska behandla de fem områdena jobb och ekonomi, kunskap och forskning, hållbar utveckling, omsorg och sjukvård och "en tryggare vardag för alla".

– De rör de områden som kan ha störst potentiell budgetpåverkan, säger FP-ledaren Jan Björklund.

Varje arbetsgrupp leds av en representant från varje parti, berättade Björklund vidare, dock ingen av partiledarna. Det blir finansminister Anders Borg (M), jämställdhetsminister och biträdande utbildningsminister Maria Arnholm (FP), miljöminister Lena Ek (C), barn- och äldreministern Maria Larsson (KD) och justitieminister Beatrice Ask (M).

På frågan om småpartierna kommer att få större inflytande nu svarar KD-ledaren Göran Hägglund så här:

– Inte i sig, det beror på hur partierna förmår använda den plattform de får

Ekots inrikespolitiska kommentator Tomas Ramberg säger att huruvida partierna tjänar på att samarbeta eller inte är mer av ett internt behov.

– Man betonade noga att alla fyra partier ska tjäna på samarbetet, man har delat upp arbetsgrupperna så att alla partier ska få syssla med sin ”paradgren”. Men väljarna bryr sig inte så mycket om att alla partier ska tjäna på samarbetet, det är mer ett internt behov, säger Tomas Ramberg.

Förutom arbetsgrupperna kom det i dag fram att man från Alliansen ska åka runt i Sveriges 21 olika län för att ta del av synpunkter från väljarna inför valet och under gårdagen kom det fram att man ska ordna ett konvent i juni 2014 med partifolk och Allianssympatisörer.